banner overig

Op maandag 2 november mocht ik bij de inspiratiebijeenkomst zijn om het werk van de overleden ontdekkingsreizigers Marc Cornelissen en Philip de Roo door te geven en voort te zetten.

In een vol World Forum in Den Haag buitelde het ene inspirerende verhaal over het ander. Zo sprak astronaut André Kuipers over mensen die dromers, durvers, denkers of doeners zijn. Marc en Philip hadden al die eigenschappen. Alleen ontdekkingsreizigers hebben zo’n passie en daadkracht en eindeloos doorzettingsvermogen.

Of Robbert Dijkgraaf die ooit samen met hen op de Noordpool was voor een rondetafeldiscussie. Hij vertelde over de wetenschappelijke waarde van hun onderzoeken. Buiten in de natuur zijn nog heel veel waarheden waar wij geen weet van hebben. Metaforisch zijn de witte vlekken in onze kennis, die zij op de witte vlaktes van de Noordpool en elders hebben onderzocht.

En dan Prinses Laurentien, of moet ik zeggen de leerlingen van basisschool De Regenboog uit Maassluis? Zij ging met leerlingen het gesprek aan en die leerlingen legden haarfijn uit hoe stom het is om de aarde te vernietigen. Zij gaven aan dat kinderen anders denken, kinderen denken in oplossingen en niet in problemen. Oeps, daar kunnen wij nog van leren.

Zo ging het maar door, met mensen die goed wisten te duiden waarom Marc en Philip deden wat zij deden. Voor de wetenschap, voor ons en voor zichzelf. Zij sloegen bruggen tussen wetenschap, samenleving en avontuur.

Philip heb ik leren kennen toen we samen werkten aan duurzaam onderwijs. Hij haalde bij scholen hun duurzame verhalen op, maar gaf er aan de scholen minstens zoveel terug. Hij was bevlogen om de goede verhalen met elkaar te delen. Dit heeft hij ook doorgezet in Expeditie Geluk waarbij hij langs de scholen aan de landsgrens trok. Ik heb nooit iemand ontmoet die zo positief was en die nooit ergens tegen was. Hij was alleen maar voor de Aarde.

Vanuit SME Advies zie ik het ook als onze taak om hun dromen, durf, gedachtegoed en daden verder te brengen. Wij hebben in mijn ogen de opgave om verantwoord met onze leefomgeving om te gaan. En dit is zowel lokaal als mondiaal. Eigenlijk zou er een film moeten komen van hun inzet en hoe zij de wetenschap voor een groot publiek hebben weten te ontsluiten. Een film die we aan alle jongeren op scholen ter inspiratie kunnen tonen. Wij spreken daarbij de vurige wens uit dat de onderhandelaars in Parijs een stevig en bindend klimaatakkoord sluiten, dat leidend is voor ons allemaal. Wij gaan met Eco-Schools in elk geval aan de slag om leerlingen en leraren te inspireren in hun voetsporen. Leerlingen denken niet in problemen, zij creëren oplossingen!

Durf te kiezen….; Durf te leven ….. (Marc Cornelissen)

Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver gaan, ga dan samen (Motto Philip de Roo)

2015 12 Overleden ontdekkingsreiziger

 

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.