banner overig

De afgelopen twee jaar kom ik steeds meer partijen, of beter, mensen tegen die het lastig vinden om een weg te zoeken in de wereld van duurzaamheid én in de wereld van de energieke samenleving, (twee werelden die voor mij bij elkaar horen). Wie kan hen op weg helpen en ze leiden naar de plaatsen waar we naartoe willen?

De begrippen 'duurzaamheid' en 'energieke samenleving' worden veelvuldig gebruikt en allemaal geven we er onze eigen invulling aan. Als het onduidelijk wordt, dan komt al snel de opmerking: "ja, dat hoort bij de transitie of de verandering waar we inzitten. We weten het allemaal even niet en zijn op zoek naar een nieuwe situatie die echt anders is dan de oude situatie". Maar ja, wat kan ik daarmee? Als bedrijf, overheid, maatschappelijke organisatie of groepen bewoners wil je toch enige houvast hebben. Je wilt duidelijkheid hebben over wat we van elkaar mogen verwachten en hoe we samen op pad kunnen.

Concrete praktische aanpak

2015 03 Reisleiders duurzaamheid

Als adviseurs bij SME Advies merken we dat in die onduidelijkheid er behoefte is aan iemand die de helpende hand biedt. Er is een grote behoefte aan concrete praktische aanpakken. Laten we een paar dingen doen die werken. Maar dan het liefst wel dingen waar we op voort kunnen bouwen. Niet een vlucht in losse projectjes. Als het goed is zijn het stuk voor stuk stapjes in de reis naar duurzaamheid. Van iedere stap leren we weer en zo kunnen we de volgende stap op onze reis zetten. Als we dat goed doen, dan kunnen we met recht zeggen 'actions speak louder than words'.

De mens staat weer centraal

De activiteiten die we ontplooien om een duurzamere samenleving te krijgen hebben te maken met complexe duurzaamheidsproblemen. Dit vergt ook dat we alle spelers samen nodig hebben om deze complexe problemen te lijf te gaan. Dit leidt tot vormen van samenwerking waar we een paar jaar geleden nog niet van gehoord hadden. En nu zien we dat er in de energieke samenleving bijna een honger is naar die nieuwe samenwerkingen. Ongeacht of de partijen overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties of bewoners zijn, blijkt nu dat we als mensen in de energieke samenleving moeten samenwerken. Daartoe moeten we leren om met elkaar samen te werken. Samenwerken om oplossingen te vinden voor problemen die niet alleen met geld, regelgeving of techniek aangepakt kunnen worden.

De reis naar duurzaamheid is dus een continu leertraject van nieuwe vindingen en nieuwe vormen van samenwerken. Wij zijn blij om te zien dat de mens weer centraal komt te staan en dus dat de inzet van sociaal instrumentarium en gedrag weer 'mag'. Zonder mensen is er onvoldoende draagvlak voor vergaande verandering en zonder mensen worden de nieuwe technieken ook niet uitgevoerd.

Bij SME Advies werken we al bijna 40 jaar aan de rol van de mens bij milieu en duurzaamheid. Ons motto Duurzaamheid is Mensenwerk staat nog fier overeind. Vanuit dit motto en vooral onze expertise kunnen wij voor veel zoekende partijen fungeren als reisleider. Wij zijn al op vele plekken geweest. Plekken ook waar u met uw organisatie misschien naartoe onderweg bent. Wij helpen u met het proces (=de reis), de instrumenten (=de bagage ) en de doelen (=bestemming). Als uw reisleider wensen wij u een goede reis!

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.