banner overig

In onze ‘Energieke Samenleving in wording’ zie ik dat er een systeemverandering gaande is. Een verandering die net als alle veranderingen gepaard gaat met de pijn van het afscheid nemen van het oude, terwijl je nog niet goed weet of het nieuwe wel biedt wat je hoopt. Het nieuwe is ook nog niet optimaal. Logischerwijs dat er weerstand is bij mensen die liever vasthouden aan het bekende.

En toch denk ik dat er een beweging op gang is gekomen die meer te stoppen is. Als burgers willen we wel afscheid nemen van oude systemen waar we niet blij meer mee zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grote banken met hun bonussen, de pensioenfondsen die ons pensioen niet meer kunnen garanderen, de woekerpolissen bij verzekeraars, subsidies die te weinig effect sorteren en een overheid die doet alsof ze weet wat goed voor ons is. Dit willen we niet meer. De crisis die in 2008 begon heeft de beweging versterkt van mensen die impliciet willen dat het anders wordt.

Ruimte maken en loslaten

2015 04 Samen leven energieke samenleving

Als overheid en dan vooral gemeenten is het een uitdaging om ’los te laten’. De gemeente was zo gewend om alles voor ons burgers te regelen, dat hun beeld is ontstaan dat wat zij doen het beste is. En wij als bewoners zijn daardoor lui geworden. Maar onderhuids hebben we als bewoners best wensen waarvoor we ook zelf de handen uit de mouwen willen steken. In de meer dan 800 groene

Deze kracht in de samenleving zie ik ook terug in het grote succes van NLDoet van het OranjeFonds of Supporter van Schoon van Nederland Schoon. Wij burgers willen echt wel wat doen om onze leefomgeving mooier en gezelliger te maken. Dat hoeft niet alleen met vrijwilligers. We zien in buurten steeds meer een mix van vrijwilligers/zzp-ers. Met een bescheiden vergoeding doen zij het veelvoudige van wat je zou verwachten. Zij zijn trots en doen het voor elkaar en voor zichzelf. Deze mensen hebben maar een kleine stimulans en een beetje hulp nodig om door te gaan. buurtinitiatieven die aangesloten zin bij GroenDichterbij zie je dat als mensen op hun eigen plek iets gaan creëren, dat er dan sociaal van alles gebeurt. Mensen die elkaar niet kenden gaan samenwerken en gaan weer echt ‘samen leven’. Je merkt dat wij als bewoners verbaast zijn wat er allemaal mag en in veel gevallen helpt en stimuleert de gemeente ook nog om dit voort te zetten. Het is leuk en het werkt.

We mogen het zelf doen. En dat is leuk!

Volgens mij gaat deze beweging of verandering veel sneller dan we ons bewust zijn. Hoe vaker wij gevoed worden met discussies over topsalarissen en bonussen bij grote organisaties, hoe sterker het gevoel wordt ’we gaan het zelf doen’. Zelf doen, zonder grote geldstromen. In de systeemverandering naar de Energieke Samenleving zie je dat we afscheid aan het nemen zijn van de grote instituties. Gemeenten raken steeds beter ingespeeld hoe zij bewoners kunnen ondersteunen om hun eigen buurten mooier te maken en om hun lokale initiatieven, zoals energiecorporaties, verder te brengen. Ik vind dat wel een aanlokkelijk perspectief dat vol met kansen is voor ons allemaal.

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.