banner overig

SME 40 jaar jong

Het vraagteken achter de titel geeft de twijfel aan. En ik denk dat je altijd kritisch moet blijven en je eigen meningen ter discussie moet durven stellen. Nu is het natuurlijk mooi dat we als organisatie 40 jaar bestaan, maar zijn we ook nog zo ingespeeld op de huidige ontwikkelingen en vraagstukken in de samenleving?

Op 21 september hebben we met (vrij naar Heer Bommel) een eenvoudige doch gezellige borrel ons jubileum gevierd. In het zonnetje kwamen daar klanten, voormalige klanten, vrienden en (oud) medewerkers samen om het glas te heffen. En dan zie je dat een feestje vieren altijd goed is. Mijn advies: laat zo’n moment nooit voorbij gaan. Het geeft altijd weer een hoop positieve energie.

Wat we doen is belangrijker dan de vorm

As we terugkijken op die 40 jaar, dan zie ik eerst ‘de stichting voor milieuedukatie’. Deze stichting is opgericht om naast natuureducatie ook aandacht te geven aan milieueducatie. Achteraf gezien was dit een historisch belangrijk moment. Mooi was ook dat  de oprichters gekozen hebben om niet belerend te vertellen wat er anders moet, maar dat zij gekozen hebben voor eerlijke informatie­voorziening en dialoog. Iets wat we ook heden ten dagen nog hard nodig hebben! Daarna ging de stichting meer aan communicatie en advies doen en werd het ‘SME MilieuAdviseurs’. Intrigerend was het dat de stichting toen handig was in het indienen van goede projecten bij de subsidiepotten. In die tijd hebben we mooie dingen kunnen doen zoals het Handvest Duurzaam HBO, het themajaar Duurzaam Toerisme, GLOBE of de oprichting van GreenWish. Vlak voor het einde van het subsidietijdperk is besloten om samen te gaan met IVN en dat mondde er in uit dat SME Advies een advies BV werd. Een BV die nog steeds dezelfde ideële ambities omarmt als bij aanvang in 1976! Tegenwoordig heet dat een Social Enterprise. Een rijke historie die nooit saai was.

Met nieuwe energie vooruit

En zijn we dan klaar? Nee, zeker niet. De opgaven rond een eerlijke duurzame dialoog (die verder gaat dan het nieuws op het schermpje van mijn mobieltje), de ontwikkeling van de energieke samenleving, of het klimaat-, water- en energievraagstuk maakt dat we juist volle kracht vooruit moeten. Bijvoorbeeld op energiegebied zien we dat er nog wel wat aan laaghangend fruit te plukken valt. We kunnen via gedrag echt zo’n 15% besparen en die besparing is meteen de aanzet voor duurzame energieopwekking en draagvlak voor de grotere energietransitie. Besparen door gedrag is écht de goedkoopste investering! Die verandering of transitie moeten we met de hele samenleving te lijf gaan. En de opkomst van zorg-, energie-, afvalcoöperaties of alle buurttuinen toont aan dat de samenleving wakker is geworden. Juist is dat segment vervult SME Advies met creatieve concepten en ondersteuning van de overheden en corporaties een belangrijke rol. Een rol die geleidelijk groeit.

Zijn we dan 40 jaar jong? Weten we nog wat er speelt? En kennen we de communicatievormen van vandaag de dag? Nou en of. Met jonge en oude medewerkers staan we volop in het leven. Werkend vanuit het motto ‘Duurzaamheid is Mensenwerk’ zitten we denk ik op de goede golf van dit moment. En het voelt heerlijk om daar al surfend 40 jaar jong te zijn.

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.