banner overig

2020 03 25 Gemeenten ga door

De huidige crisis ten gevolge van het coronavirus heeft enorme effecten voor de samenleving. En het lijkt dat alles tot stilstand komt. Ook grote dossiers voor gemeenten als de energietransitie of Omgevings­wet lopen forse vertraging op Ik wil daar graag twee signaleringen bij maken met een oproep aan jou als gemeente.

1. De crisis leidt ook tot nieuwe positieve energie

Wij merken dat de crisis ook leidt tot een nieuwe saamhorigheid in de samenleving, een samenleving waarin mensen elkaar helpen en waarin respect voor de zorg weer terugkomt. Diezelfde energie en kracht hebben we straks nodig bij de energietransitie, aardgasvrije wijken, klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie, grote vraagstukken waar we al mee bezig waren voor de coronacrisis, maar die er straks natuurlijk nog steeds zijn. In wijken en buurten bestaan er allerhande netwerken die over elkaar liggen. Als we de huidige positieve energie van mensen kunnen behouden om duurzame netwerken te maken die aan de grote transities invulling geeft, kunnen we voortbouwen op de energie die er nu is. Laten we nu structurele netwerken opbouwen.

2. Heb vertrouwen

Veel werk kan voorbereid worden voor het najaar. Daar zal zeker een stuwmeer komen van activiteiten en alles ‘wat moet’, maar als we nu de dingen goed voorbereiden dan kunnen we straks volledig in de uitvoering. Wij willen daar ook graag op voorsorteren en als het mogelijk is toch andere instrumenten inzetten (zoals bijvoorbeeld digitale raadpleging in plaats van bewonersavonden etc). Wij kunnen nu werken aan digitale bewonerspanels. Mensen zitten nu nog even vol met alle veranderingen maar de verwachting is dat men over een week of twee á drie weer wel ruimte heeft en dan zijn de mensen juist nu goed bereikbaar. Onze oproep aan gemeenten is dan ook: ga door en heb vertrouwen. Wacht niet met de plannen tot na de zomer, want dan lopen we allemaal vast. Als je nu keuzes maakt kunnen we zorgen voor een goede voorbereiding en/of nieuwe creatieve middelen. Zo kunnen we blijven werken aan de problemen die er voor én na de coronacrises zullen zijn.

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie