banner overig

Warmte is een hot issue. Dat werd mij al snel duidelijk in mijn eerste maand bij SME. Na een warm welkom in een enthousiaste groep collega’s kreeg ik meteen de kans om kennis te maken met verschillende projecten van SME. Ik ging mee naar een training van energiecoaches en was op gemeentehuizen waar duurzaamheidsbeleid wordt opgesteld. Zowel in het gemeentehuis als in de wijk zijn warmte en energie belangrijke en actuele thema’s, zo zag ik.

Hoe zorgen we dat iedereen er in de toekomst warm bij zit? Een grote opgave waar we voor staan - zowel wijzelf als bewoners maar zeker ook gemeentelijke organisaties - en waar ik me de komende tijd mee bezig ga houden. Hoe bereiden we ons voor  op de energietransitie? In 2050 moet Nederland namelijk helemaal aardgasvrij zijn. 

Op het gemeentehuis

Op verschillende gemeentehuizen waar ik afgelopen maand was werd mij al snel duidelijk dat de energietransitie er leeft. Om van het aardgas af te stappen moeten gemeenten volgens de huidige planningen volgend jaar al, in samenwerking met anderen in de regio, een strategie gereed hebben. In 2021 moet helder zijn hoe per gemeente - wijk voor wijk - alternatieven kunnen worden geboden voor aardgas. Een flinke technische uitdaging. Naast deze technische uitdaging ligt er ook een grote sociale opgave. Die is zeker net zo belangrijk.

Ik merkte dat zowel ambtenaren als bestuurders van gemeenten nog met veel vragen zitten. Zowel over de sociale als de technische kant van de transitie. Hoe bereid je bewoners voor op de transitie en hoe stimuleer je ze om duurzame stappen te zetten? Hoe worden bewoners op tijd betrokken? En met welke gemeenten kunnen ze op regionaal niveau samenwerken? Voldoet het huis van Thorbecke met een indeling in provincies en gemeenten daarbij nog? Of moet er naar nieuwe samenwerkingsverbanden worden gezocht? Een interessante vraag voor iemand met interesse in bestuurlijke vraagstukken zoals ik. 

In de wijk

Inwoners van gemeenten zitten met andere vragen. Hoe houden we onze huizen warm, ook als we ze straks niet meer met aardgas kunnen verwarmen? Ook bij het ontwikkelen van duurzaamheidsbeleid, waar ik me vooral op ga richten, is het belangrijk te kijken hoe dit vraagstuk zich vertaalt op de vloer, bij mensen thuis. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst met betrokken bewoners in Amsterdam merkte ik dat ook daar vragen zijn. Veel vragen. Daarbij merkte ik dat bewoners voor antwoorden over aardgasvrij wonen vooral naar de gemeente kijken.

Nu beginnen

Hoewel voor zowel gemeenten als bewoners nog veel onduidelijk is, kan er nu door allebei al wel actie worden ondernomen. Gemeenten kunnen bewoners nu al informeren, ook over wat ze nog niet weten. Want juist door dat te communiceren, help je bewoners om zich voor te bereiden op de energietransitie, zo leerde ik. 

Ook bewoners kunnen al maatregelen nemen om zich voor te bereiden op en aardgasvrije toekomst. Dat werd me duidelijk toen ik afgelopen maand bij twee trainingen voor energiecoaches was die mijn collega Imke Tegels gaf. Zij leidde enthousiaste bewoners van een woningcorporatie in Rozenburg op tot energiecoaches die hun buren helpen energie te besparen. Energie die we niet verbruiken hoeven we immers ook niet te verduurzamen. Een belangrijke eerste stap dus om er ook in de toekomst warm bij te zitten. Ik kijk ernaar uit om die stap – en hopelijk nog vele volgende – samen met jullie te zetten!

Wil je meer weten over mij of onze aanpak om bewoners op een toegankelijke manier voor te bereiden op aardgasvrij wonen? Neem dan contact met mij op! Ik vertel je graag meer.  

 

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie