banner overig

In het werkveld duurzaamheid zijn we gewend geraakt aan woorden als ‘energieneutraal’. Voor de gemiddelde duurzaamheidsambtenaar een vanzelfsprekend woord. Maar voor de gemiddelde Nederlander soms een soort geheimtaal!

Laatst begeleidde ik een meedenkavond voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Met hen samen werden de acties bepaald voor in het nieuw op te stellen Actieplan Duurzaamheid van een gemeente. De avond liep goed, de opkomst was groot, de wethouder tevreden en de aanwezigen deden actief mee. Maar toen nam een meneer mij even apart om beleefd en geduldig te vragen wat ‘energieneutraal’ eigenlijk precies inhield.

Onderweg naar huis realiseerde ik me dat er tijdens de inleiding iemand had gevraagd: “Wat verstaat u zélf eigenlijk onder duurzaamheid, mevrouw?”. En de wethouder had gevraagd of we het woord “klimaatbestendig” uit de presentatie wilden schrappen omdat dat een te ingewikkeld woord was. Ik was er met open ogen ingetrapt: de valkuil van het jargon. Ik was gaan denken dat iedereen wel weet wat een circulaire economie is, wat de warmtetransitie inhoudt en wat we bedoelen met een risicodialoog. Niet dus.

Praat eens gewoon!

Dus nu praat ik weer ‘gewoon’. Met wethouders, raadsleden, inwoners en ondernemers. Ik leg ze uit dat we de energie die we nodig hebben, duurzaam moeten opwekken (energieneutraal). Ik vertel waarom ze hun gemeente moeten voorbereiden op hitte, droogte en wateroverlast (klimaatadaptatie). En wat het verschil is tussen hitte en droogte. Als iemand verzucht dat duurzaamheid zo’n ongrijpbaar ‘containerbegrip’ is ga ik samen met hem op zoek naar de thema’s die we kunnen gebruiken om duurzaamheid wél concreet en hanteerbaar (en leuk!) te maken.

Of juist niet.

Met beleidsambtenaren spreek ik vakjargon, als ik merk dat zij die taal ook spreken. Want vakjargon heeft ook een functie: je kunt één woord gebruiken in plaats van een zin of alinea. En dat is soms wel zo prettig. Maar ook dan is het niet onverstandig om in het begin even te checken of je niet allebei een ander dialect spreekt: betekent energieneutraal dat je binnen de gemeentegrenzen opwekt wat je nodig hebt? Of binnen de regio, of provincie? Of vind je het ook goed om duurzame energie in te kopen van buiten, waar liggen je ‘systeemgrenzen’?

Participatie is vertalen

Duurzaamheidsbeleid voer je niet alleen uit en maak je dus ook niet alleen. Voor veel gemeenten is participatie dan ook een belangrijk en bijna vanzelfsprekend onderdeel van het opstellen van duurzaamheidsbeleid We moeten ons echter realiseren dat je daarbij niet alleen te maken hebt met verschillende achtergronden, overtuigingen en opleidingsniveaus, maar dat je ook op zoek moet naar een gemeenschappelijke taal. Pas als je dezelfde taal spreekt, kun je samen beleid maken en uitvoeren.

Meer vakjargon ontrafelen?

SME kent het vakjargon en kan het vertalen naar voor iedereen begrijpelijke taal. We leren nog voortdurend bij. Heb je ook een voorbeeld meegemaakt van iemand die jouw vakjargon niet begreep? Of vraag je je zelf wel eens af wat een term nou eigenlijk inhoudt? Laat het me weten! Ik ben benieuwd naar voorbeelden, zodat wij ons woordenboek kunnen uitbreiden!

Meer weten?

Jolien

Jolien Kamermans

 (030) 635 89 09

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fwebinar_circulaire_economie_gemeenten_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
13 apr 2021 door Jurgen

Kijk hier het webinar over circulaire…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fgemeente_duurzaamheidsbeleid.jpg&w=321&h=193&zc=1
08 apr 2021 door Jurgen

Gemeente Drimmelen heeft nieuw Programma…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2F10_maatregelen_voor_gemeenten_energietransitie.jpg&w=321&h=193&zc=1
16 mrt 2021 door Frans

10 maatregelen voor gemeenten:…