banner overig

2016 12 Afvalloos en wijkparticipatie2Op 9 december jl was de bijeenkomst afvalloos en wijkparticipatie die wij hadden georganiseerd in het kader van het DuurzaamDoor-festival. Dit was een ‘oploopje’ met 30 mensen, waarbij we vooral ingezet hebben op het delen van verhalen en het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal.

Chipzakken bij het PMD

In de drie presentaties vanuit Beleid (Rijkswaterstaat), Onderzoek (AT Osborne) en Praktijk (OnsBuro) werd de groep direct al door elkaar geschud vanwege de verschillende facetten die belicht werden. Zo kwam Rijkswaterstaat met het beeld dat we bedrijfsafval en huishoudelijk afval eindelijk eens bij elkaar moeten gaan nemen en o.a. zorgen dat er minder transportkilometers gemaakt worden om afval op te halen. Daarin zijn wetgeving en de marktwerking nog grote belemmeringen.

Wat ik daarnaast opvallend vond was dat er problemen blijken te zijn met het verwerken van de PMD-fractie. Er zijn nog teveel producten die we niet goed kunnen verwerken door een verkeerd ontwerp. Dan is het toch eigenlijk zot dat je een chipszak niet bij PMD mag doen. Dat kan je aan bewoners niet uitleggen en daar moet je ze, aldus Addie Weenk van Rijkswaterstaat, ook niet mee vervelen. Bewoners zouden vooral eenvoudig de stromen moeten kunnen scheiden en de verwerking is het probleem van de verwerkers en industrie. Niet andersom. Ik ben het daar hardgrondig mee eens! Dus chipszakken bij het PMD!

Ondertussen blijven we probleem houden om de natte fractie van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT of GFE) apart in te zamelen. Terwijl dit toch een rendabele stroom is. Maar ja, als je dan hoort dat gekookt vlees er niet bij mag dan haken mensen al snel af. En het is logisch dat als GFT/GFE maar 1x per twee weken opgehaald wordt, dat bewoners niet staan te springen. Vliegen, maden, geuren weerhoudt hen dan direct.

De buurt als systeem

AT Osborne constateert dat wijkinitiatieven voor afval nooit rendabel zijn. En toch zijn er mensen die dat wel doen. OnsBuro geeft aan dat je wijkparticipatie niet alleen als economische businesscase moet benaderen, maar dat je moet kijken naar de integrale of meervoudige opbrengst die wijkparticipatie oplevert. Als je het GFT/GFE nu eens twee maal per week ophaalt, dan wordt het voor bewoners opeens veel makkelijker en dan kunnen ook bewoners van flats mee doen. En als je net als in Waalre een ophaalfiets inzet waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt het ophalen verzorgen, dan gebeurt er wat. Dan krijg je dat de sociale cohesie van de wijk versterkt wordt. In de bijeenkomst werd het aangeduid als ‘de buurt als systeem’.

2016 12 Afvalloos en wijkparticipatie

En het is niet voor niets. Overheden en inzamelaars piekeren zich suf hoe ze de hoeveelheid ingezameld afval van 250kg/inwoner/jaar terug kunnen brengen naar 100 of zelfs 50 en misschien wel helemaal afvalloos. Dat het kan is al op enkele plaatsen aangetoond. En dan bedoel ik niet alleen het omgekeerd inzamelen dat nu breed in het land wordt ingevoerd, dat is een goede stap in de richting en zorgt dat we anders gaan denken over afval en grondstof. Maar primair gaat het om de bereidheid van bewoners om mee te doen. En via wijkparticipatie doe je het samen en doe je het voor elkaar. De wijk wordt er als systeem beter van.

Faciliterende overheid

Ik ben er van overtuigd dat als je echt de meervoudige opbrengst van wijkparticipatie meetelt, dat er dan wèl een rendabele businesscase ontstaat. Alleen al door de mensen die nu weer betaald werk in de wijk krijgen. En als het wijksysteem ontstaat, dan bouw je geleidelijk aan de Energieke Samenleving. Je weet vooraf niet wat daar allemaal verder uit voortkomt. Wij hebben gezien dat op plaatsen waar energiecoöperaties of zorgcoöperaties gestart zijn, dat daar ook eigen groenbeheer van delen van de wijk opkomt of dat straatfeesten gehouden worden.

Als ik mij eventjes helemaal laat gaan, dan denk ik zelfs dat de initiatieven in buurten of wijken ertoe leiden dat wij als bewoners echt weer de samen-leving vormen en dat we niet voor alles naar de overheid kijken die het tot nu toe voor ons wel regelde. Is dit niet de nieuwe democratie? Een democratie die meer is dan alleen stemmen voor een politieke partij. Een democratie waar stemmen door medeburgers gehoord worden en waar we als burgers zelf iets doen.  Als bewoners kiezen we zelf hoe we het doen. Alleen dat wat we niet samen kunnen oplossen, daarvoor hebben we een overheid die dit voor ons verzorgt. Niet langer een regulerende overheid maar een faciliterende overheid.

De verandering is gaande

Zoals we ook in de bijeenkomst op 9 december constateerden, gaat het niet om afval, energie, zorg of groen, maar gaat het om de wijk als systeem en de wijk samen-leving. Een wijk waarin de infrastructuur en systeem ‘toekomstwaarde’ hebben meerdere dingen te realiseren. En nu is het heus niet zo dat we van vandaag op morgen deze verandering gerealiseerd hebben en ook niet iedereen zal meteen meedoen. En het is nog veel te voeg om de aanpak met onderwerp helemaal los te laten. Maar ik denk wel dat er een verandering gaande is. Een verandering waar we allemaal beter van worden. Laat 2017 maar komen!

Ik wens je vast goede Feestdagen en een zeer voorspoedig en energiek 2017 toe.

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…