banner overig

Precies 20 jaar geleden begon ik zo groen als gras bij SME als junior adviseur. Inmiddels ben ik senior adviseur, lid van het MT en aandeelhouder. Maar nog steeds bezig met energiebesparing of energiebesparing op de vloer zoals ik het altijd noem.

imke expert energiebesparingWaren we er vroeg bij? Of hadden we het in die 20 jaar al moeten oplossen? Met wat gezond realisme durf ik wel te zeggen dat we er vroeg bij waren en dat we ook nog wel wat tijd nodig zullen hebben. We waren destijds de eerste die energiebesparing wilden realiseren door te praten over geld en te kijken wat het mensen zelf opleverde in plaats van proberen mensen te motiveren de wereld te willen verbeteren. Die motivatie is er nu nog, maar verder is de training van toen niet te vergelijken met de training zoals die er nu ligt.

Training energiebesparende maatregelen

De aanpak is in al die jaren steeds professioneler geworden maar wat niet is veranderd is de sfeer die we neer zetten tijdens de training. De training was en is heel interactief zodat de deelnemers letterlijk bezig zijn met de materie en zich doordat ze steeds samenwerken zich goed leren verplaatsen in bewoners die anders denken en doen. Onze training is geen hoorcollege, maar een aaneenschakeling van opdrachten. Daarmee is hij ook uitermate geschikt voor ‘doeners’. We krijgen dan ook vaak te horen dat de dag lekker snel voorbij ging.

Ik weet inmiddels wel waar ik het over heb: we hebben meer dan 3000 energiecoaches opgeleid. Toch geeft het voldoening om bevestigd te zien in het onderzoek van Milieu Centraal en I&O Research dat huiseigenaren inderdaad sneller energiebesparende maatregelen nemen na een bezoek van een vrijwillige energiecoach.

Energie besparen met de nieuwe RREW-regeling

Er is een expertpanel van RVO dat op zoek gaat naar de kansrijke opschaalbare interventies in een persoonlijke aanpak om te verduurzamen. Hoe leuk is het, dat ik na 20 jaar ervaring, gevraagd ben om daaraan deel te nemen. Energiebesparing is anno 2020 nog steeds nodig, het probleem is nog niet opgelost. Dat blijkt wel uit de nieuwe RREW-regeling, die 16 november opengesteld wordt. Vanuit onze energiecoach-opleiding hebben we inmiddels vele nieuwe producten ontwikkeld om bewoners handvatten te geven om met energiebesparing aan de slag te gaan. Producten die heel goed passen binnen de RREW.

Online interviews en webinars

SME is een groot voorstander van face-to-facebenadering, trainingen op locatie, persoonlijke aanpak én aandacht. Wij realiseren ons dat dit in de huidige tijd problematisch is. Waar soms een groepstraining nog wel mogelijk is, blijkt dat men toch liever geen risico neemt. Het spreekt voor zich dat we voor vrijwel alle producten een digitale tegenhanger hebben ontwikkeld, dat varieert van online interviews tot complete webinars.

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…