banner overig

Nog niet zo lang geleden schreef ik een column over ‘De blunder van het kabinet en hoeveel je écht gaat betalen’. Even leek het erop dat de overheid de energierekening-blunder toch nog recht ging trekken en dat er wijzigingen zouden worden teruggedraaid, maar dat lijkt al weer van de baan. Als we aan het eind van het jaar toch in de plus eindigen door alle wijzigingen lijkt het kabinet het ‘ok’ te vinden. De meeste van ons zullen dit voorval dan vast alweer vergeten zijn.

Bruine bonen

Toch is het wel inherent aan de manier waarop de meeste mensen naar hun energierekening kijken. Vroeger ging de envelop open en bepaalde de brief wat je die avond (en mogelijk de komende weken) ging eten. Als je geld terug kreeg kon je uit eten, maar met een beetje pech stond er de weken erna bruine bonen op het menu. Er is eigenlijk niet veel veranderd: de envelop is een mailtje geworden of je mag hem zelf gaan zoeken op je eigen klantenportal, de rekening is nog steeds voor de meeste een groot vraagteken. Zowel vroeger als nu zijn we eigenlijk na die weken bruine bonen eten het voorval al snel weer vergeten. We vonden de bruine bonen kennelijk niet vies genoeg, om op zoek te gaan naar de oorzaak van de hoge rekening.

Maandbedrag naar beneden

Dat merkten we ook toen wij in onze trainingen en workshops bewoners spraken over de verhoogde maandbedragen, het gevolg van de stijgende tarieven. Velen hadden er toch even een telefoontje naar hun energieleverancier aan gewaagd om ervoor te zorgen dat het maandbedrag naar beneden aangepast werd. Het is natuurlijk echt heel vervelend als je de extra kosten niet kunt betalen, maar het helpt niet om de kosten voor je uit te schuiven. Wij adviseren dan ook alleen om je maandbedrag naar beneden te zetten als je ook daadwerkelijk iets hebt gedaan om minder energie te gebruiken.

Energiecoaches

Voor de energiecoaches die we op dit moment opleiden hebben we onlangs een extra onderdeel toegevoegd in de training: het uitrekenen van de mogelijke stijging van de rekening als er niets verandert in het energiegebruik. Daardoor kan de energiecoach samen met de bewoner die ze het advies geven zien of de eventuele stijging die is doorberekend past bij de verwachte stijging. Door het daadwerkelijk berekenen van de stijging van de kosten zien we dat de bewoner ook extra gemotiveerd is om de tips om minder energie te gebruiken toe te passen, en er zo voor te zorgen dat de rekening zo min mogelijk stijgt. 

Want ondanks dat we volgens het kabinet op het eind op € 0,- uitkomen… we betalen de energierekening per maand en dat moet je wel kunnen betalen. We zullen dan ook zelf aan de slag moeten!

Aan de slag

Wil jij dat de stijging van de energierekening van je huurders/bewoners ook op € 0,- uitkomt? Neem dan contact met me op, dan gaan we samen aan de slag! 

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…