banner overig

 

Vanavond gegarandeerd op de NOS, maar vandaag staan de kranten er al bol van. De energierekening gaat omhoog, maar hoeveel?

Iedereen zegt wat anders. Weet jij nog wie je moet geloven? Het kabinet, minister Wiebes, jouw energieleverancier? De energie prijsvergelijker? Wij geven je de informatie om het zelf uit te rekenen.

Overstappen van leverancier

Vanaf november is het al onrustig in de energiewereld. Nadat mensen hoorden dat de energiebelastingen flink zouden gaan stijgen, zijn velen overgestapt, ook de mensen die al jaren ‘sliepen’, aldus diverse prijsvergelijkers. Er zijn de afgelopen maanden nog nooit zoveel mensen overgestapt. En dat bewijst ons maar weer dat mensen over de energierekening nog heel veel kunnen leren. Je kunt door overstappen de belastingen (helaas) niet ontduiken.

Vastzetten tarief

In onze workshops en trainingen horen we de laatste weken ook vaak dat mensen het niet erg vinden dat de belastingen omhoog zijn gegaan, ze hadden hun tarief toch net voor 3 jaar vastgezet. Deze mensen moeten we helaas teleurstellen. Het stukje dat je vastzet is namelijk alleen de kale gas- of elektraprijs. Maar deze kale prijs is voor gas slechts 43% van het totaalbedrag. Voor elektra zelfs maar 33%. Al het andere is belasting. Dat de belasting gestegen is heeft dus een groot effect op je totaalrekening!   

Hoeveel ga ik meer betalen?

Hoeveel je meer gaat betalen is afhankelijk van wat je verbruikt. In onze trainingen gaan wij uit van een gemiddeld huishouden van 2,3 personen dat een jaarverbruik heeft van 3400 kWh voor elektra en 1470 m3 voor gas. Met dit verbruik betaal je dit jaar al snel € 244,40 meer. Dit komt door een stijging van de elektraprijs van € 0,02 per kWh en een stijging van de gasprijs van € 0,12 per m3. Natuurlijk woont er niemand met 2,3 personen in een huis. Het is dan ook het meest betrouwbaar om het uit te rekenen voor je eigen gebruik. Onderaan dit artikel geven we een handig rekensommetje.

Het kabinet spekt de schatkist

Het kabinet nam andere gemiddelden toen zij het vorig jaar ging doorrekenen. Ze hadden het verbruik van een gemiddeld huishouden zo’n 30% lager geschat. Deze miscalculatie van het kabinet is een zegen voor de schatkist. Zoals ik al eerder aangaf bestaat de energieprijs en de gasprijs voor ruim de helft uit belastingen. Als wij als Nederland gemiddeld 30% meer verbruiken dan zij hadden berekend, dan krijgen zij van die 30% extra verbruik ruim de helft aan belastingen. Extra!

Extra kosten voor bewoners

Naast de stijging van de energieprijzen is er dit jaar nog iets waardoor de energierekening flink duurder wordt. De energieheffingskorting is namelijk gedaald. Heb je daar al eerder van gehoord? Het heet ook wel de teruggave energiebelasting of vermindering energiebelasting. Deze korting is ooit in het leven geroepen omdat we een basishoeveelheid  energie zonder belasting krijgen. Ieder huishouden krijgt jaarlijks een bedrag terug. Of beter gezegd het wordt van je energierekening afgehaald, waardoor je er eigenlijk niets van merkt. Het is zo onbekend bij mensen dat een bepaalde leverancier het aan een aantal huishoudens was vergeten terug te geven en een andere leverancier het presenteerde als een cadeautje van de energiemaatschappij zelf! Deze energieheffingskorting was vorig jaar nog € 373,- en daalde dit jaar met € 61,71. Dat betekent dat je dit jaar dus maar € 311,29 terugkrijgt.

Maar nu ik dit zo opschrijf snap ik de daling van de heffingskorting eigenlijk wel. Want als je het gemiddelde verbruik 30% lager inschat dan de werkelijkheid zou de heffingskorting natuurlijk ook met 30% mogen dalen. We hebben de gratis basisbehoefte aan energie dan minder nodig, omdat we ‘minder verbruiken’. Dus kabinet we moeten jullie eigenlijk bedanken, jullie matsen ons met een daling van de heffingskorting van slechts 16% namelijk € 61,- terwijl dat ook 30% had mogen zijn.

Dank je wel kabinet.

Jammer alleen dat die daling van 30% dus niet waar is….

P.S.

Een gemiddelde verbruiker met 3400 kWh elektra en 1470 m3 gas gaat er totaal dus: € 68 + €176,40 +€ 61,70 = € 306,10 op jaarbasis op achteruit.

Om zelf in te vullen: (uw elektraverbruik x € 0,02) + (uw gasverbruik x € 0,12) +€ 61,70 (de daling van de heffingskorting) = ……………op achteruit!

Wil je dat jouw bewoners of huurders aan het eind van het jaar niet enorm moeten bijbetalen? Neem dan contact met me op, want hoe duur ze het ook gaan maken, belasting op niet gebruikte energie bestaat gelukkig (nog) niet.

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…