banner overig

Het voelt alweer lang geleden, de kerstvakantie. Ik vond het bijzonder om te merken dat ik ook tijdens de kerstvakantie mijn werkvaardigheden toepaste. Ik was met mijn man en drie dochters op Schiermonnikoog. Wij waren daar toen de inhoud van de containers aanspoelde op het strand waar we de dag ervoor nog een heerlijke wandeling hadden gemaakt.

Mijn man was die ochtend gaan hardlopen en stuurde foto’s van diezelfde kust die nu vol lag met al die aangespoelde spullen. Natuurlijk gingen we opruimen. Vanuit onze warme woonkamer was het een prima plan waar alle meiden mee instemden. Echter op de fiets, met een straffe wind van voren, besefte ik mij dat ik op het strand wel wat meer uit de kast moest halen om de meiden enthousiast te houden.

strand afval uit containers waddenzee

Een wedstrijdje met de wind

Dat is precies wat ik tijdens het geven van energietrainingen ook probeer. Het eindstation is hetzelfde: energie besparen. Maar wat de cursist als individu wil bereiken, hun eigen motivatie, kan verschillend zijn. De een bespaart energie vanwege het milieu. De ander vanwege de toekomst, kleinkinderen, het tegengaan van verspilling of om geld te besparen. Ik vind het leuk om te kijken wat mensen nodig hebben om gemotiveerd te raken om aan de slag te gaan.

Met mijn kinderen op het strand deed ik precies hetzelfde. De oudste had genoeg aan ‘in voor en tegenspoed’. Ze komt daar al haar hele leven en genoot van het eiland. Natuurlijk was ze er nu voor het eiland. De jongste - dol op rennen en klimmen - deed wedstrijdje met de wind en rende achter het piepschuim aan. Daar was af en toe ‘klaar voor de start’ en ‘yes, je hebt gewonnen van de wind!’, genoeg voor. De middelste houdt van tellen dus samen telden we het afval in het Nederlands en soms in het Engels terwijl we het in de zak deden. Op deze manier hebben ze drie uur lang het strand opgeruimd, allemaal vanuit hun eigen energie.

Beter dan maatschappijleer

Ik mocht onlangs op het Ashramcollege zo’n 50 leerlingen opleiden tot energiecoach. Het Ashram college is een Eco-School met een Green Office: een platform voor duurzaamheid, opgestart door studenten. De Green Office had de afspraak met de gemeente gemaakt dat ze per energieadvies een bedrag kregen. Met dit geld kunnen ze duurzame acties realiseren voor de school.

Ook tijdens deze cursus ging ik op zoek naar wat de motivatie van de leerlingen was. De motivatie om mee te doen aan het project én de motivatie om energie te besparen. Veel leerlingen deden mee om de wereld een beetje duurzamer te maken. Tijdens de cursus gaven leerlingen ook aan dat ze nu munitie hadden kregen om hun ouders mee te krijgen, want die waren soms minder bezig met duurzaamheid dan zijzelf. Met de opleiding tot energiecoach leerden de leerlingen dat er verschillende manieren zijn om mensen een bepaalde kant op te bewegen en dat je op zoek moet gaan naar de motivatie van de verschillende mensen. Als je te veel predikt in je eigen straatje haken mensen ook af. Dat kon meteen in de praktijk worden getoetst, want de drijfveer van de leerlingen was niet alleen maar duurzaamheid. Er waren er genoeg die het debat van maatschappijleer gewoon nog erger leek dan een cursus energie besparen. Voor hen is het goed om te zien dat energie besparen niet betekent dat je niks meer mag, maar dat je vooral leert dat je dingen ook anders kunt doen, zodat je wel energie bespaart én toch ook heel dicht bij jezelf blijft.

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…