banner overig

Stoppen met roken, een maand geen alcohol, gezonder eten, sporten, meer tijd voor het gezin: allemaal goede voornemens waarmee velen van ons het nieuwe jaar in zijn gegaan. Hoe is het een maand later met onze voornemens?

scrabble resolutions 3237

Zoals zo vaak stranden onze goede voornemens in het moeras van de goede bedoelingen. Ons gedrag wordt voor ca 90% bepaald door gewoontegedrag en het veranderen van gedrag blijkt nu eenmaal erg moeilijk te zijn. Uiteraard helpt een natuurlijk moment zoals Nieuwjaar of de geboorte van je kind om bepaalde dingen anders te gaan doen. Maar dan nog geldt dat het alleen lukt als je er als persoon voldoende intrinsieke motivatie voor hebt. Je moet het -om welke dan reden dan ook- écht willen.

Hoe zit het dan met onze duurzame voornemens?

Als ‘bewoner’ vinden de meeste mensen duurzaamheid erg belangrijk. Bij verkiezingen of aan vrienden vertellen we graag waarom het belangrijk is. Maar als ‘consument’ blijken dit toch lastig om uit te dragen. We kiezen vaak voor de niet duurzame oplossing, omdat dat goedkoper, leuker of lekkerder is. Als persoon ben je én ‘bewoner’ én ‘consument’. Je wilt dan misschien wel goed doen, maar als consument doe je het toch anders.

Het is moeilijk om gewoontegedrag aan te passen. Wil je aan de slag met duurzame voornemens? Kijk dan of je kan starten met eenmalige acties. Als jij bijvoorbeeld energie gaat besparen door tochtstrips en radiatorfolie aan te brengen, dan is dat een klein klusje. Er zijn vele apps, om te kijken of je energiegebruik daalt, dat is leuk om te zien. En het voelt goed dat het comfort thuis toeneemt en de energierekening daalt, doordat je één keer iets doet. Je hoeft dan niet direct je gewoontegedrag aan te passen.

Gelukkig zien wij dat ‘duurzaam doen’ zoals het plaatsen van tochtstrips of een interactieve thermostaat (zoals een TOON) vaak aanzet om juist wel het gedrag aan te passen en net iets vaker deuren dicht te doen of de thermostaat goed in te stellen als je weggaat. Kortom duurzaam doen en duurzame voornemens zijn eigenlijk veel leuker dan niet meer drinken, niet meer roken en minder vet, suiker en zout eten. Dus waarom niet nu alsnog een paar duurzame voornemens omarmen. Wij geven hier een paar suggesties:

Mijn 10 duurzame voornemens voor 2020

Afval/Circulair

  • Ik scheid mijn afval (plastic, papier, glas, gft, chemisch en batterijen), want scheiden aan de bron is altijd beter! Zo houd ik zo min mogelijk restafval over.
  • Ik zorg voor minder afval door slim in te kopen (liever lekker dan veel) en te letten op verpakkingsafval.

Energie

  • Ik laat mijn radiatoren goed op elkaar afstemmen zodat de verwarming optimaal werkt.
  • Ik plaats kleine ventilatoren bij mijn radiatoren, zodat het sneller warm is en mijn ketel op een lagere stand gezet kan worden. Zo kan ik 30% besparen.
  • Ik laat een warmtescan maken om te zien waar ik nog warmte verlies heb.
  • Ik plaats tochtstrips bij mijn ramen en deuren.

Biodiversiteit

  • Ik plaats nestkasten, een vleermuiskast en een insectenhotel in mijn tuin. (Hopelijk eten de vogels dan ook de buxusmot op).
  • Ik vervang exotische planten door inheemse planten waar insecten wat aan hebben.

Vervoer

  • Ik ga in het dorp niet meer met de auto. Lopen en fietsen kan makkelijk.
  • Lange reizen voor het werk ga ik in 2020 met de trein doen.

Begin 2021 laat ik weten hoe het gegaan is. Welke voornemens heb jij?

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…