banner overig

Vandaag is het de internationale Dag van de Biodiversiteit, een dag waarop er landelijk allemaal acties zijn om aandacht te vragen voor biodiversiteit. Een thema dat dit jaar al een paar keer in het nieuws is geweest.

Onder andere met de Netflix serie Our Planet. Heb je deze al gezien? Naast de prachtige beelden en de bekende stem van Sir David Attenborough, maakt deze serie vooral ook duidelijk wat de invloed van ons als mensen is geweest op de biodiversiteit in de afgelopen 50 jaar. Een pijnlijk bewustwordingsmoment. Naast Our Planet hebben we ook nog het onderzoek van de VN naar de biodiversiteit dat eerder deze maand uitkwam. Op alle belangrijke nieuwssites ging het erover: als mensen hebben we het de afgelopen jaren flink verpest. Als we niet snel ingrijpen zullen honderdduizenden planten- en diersoorten uitsterven. Nog een keer een boodschap die flink binnenkomt!

Red de dieren

Een vriendin van mij vertelde over dit onderzoek. Ze is een groot dierenliefhebber en was flink geschrokken. Na het nieuws heeft ze er veel over nagedacht en verschillende stukken gelezen. Ze was bezorgd en er klaar voor om het helemaal anders aan te pakken. Om haar steentje bij te dragen aan dit grote probleem. Maar ze kon nergens vinden wat zij nu als individu kan doen.

En dat klopt. Op de meeste nieuwssites wordt de boodschap sterk neergezet. Als lezer zit je al ja-knikkend mee te lezen en groeit je motivatie om te helpen. Om al die apen, vlinders en andere lieve schattige dieren en mooie planten een betere toekomst te bieden. Maar in dezelfde nieuwsberichten lees je in de laatste alinea bij ‘En nu?’ dat er akkoorden moeten komen en ‘de overheid’ en ‘de industrie’ in actie moeten komen. En niks over wat je als individu nu kunt doen. Daar gaat je energie…

Aandacht vragen versus gedrag

Dit gebeurt vaker als het gaat om duurzaamheid. Wat je als bewoner kunt doen mist niet alleen in nieuwsberichten, maar bijvoorbeeld ook bij veel acties of landelijke dagen. Het doel is dan vaak ‘het vergroten van het bewustzijn’ of ‘aandacht vragen voor’. Maar is dat echt waar we voor gaan? Ja, we willen dat mensen bewust nadenken over wat ze doen en dit voor gevolgen heeft, maar bewustzijn is nog geen gedrag. Het is niet zo dat als mensen bewust zijn van hun gedrag ze dit automatisch gaan veranderen. Zelfs als ze willen, zoals mijn vriendin, hebben ze wat hulp nodig: handelingsperspectief. Er zijn tal van kleine acties die bewoners kunnen doen om een mooie duurzame stap te zetten. Op het gebied van biodiversiteit, maar bijvoorbeeld ook klimaatverandering, energiebesparing, mobiliteit etc. Met deze kleine acties gaan ze niet de hele wereld redden, maar helpen ze wel! En hebben ze zelf ook het gevoel dat ze helpen. Dat is misschien nog wel belangrijker. Het gevoel dat we niet hulpeloos aan de zijlijn zitten, maar ook echt iets kunnen doen.

Wat je kunt doen

En dus, om mijn vriendin te helpen (en alle andere geïnteresseerden) geef ik hierbij vast het goede voorbeeld. Wat kan jij doen om de biodiversiteit een handje te helpen?

  1. Je kan lid worden van natuur en milieuorganisaties zoals het WWF, zodat zij dankzij jouw contributie hun werk kunnen verrichten.
  2. Je kan je tuin aantrekkelijker maken voor dieren: tegels eruit, planten er in. En dan het liefst planten die onze Nederlandse insecten en dieren fijn vinden.
  3. Gebruik in je tuin zoveel mogelijk biologische en natuurlijke materialen en middelen.
  4. Breng meer groen aan in je tuin, op je balkon of aan je gevel (verticale tuin).
  5. Hark niet alles aan, laat vooral wat bladeren, schors, paddenstoelen en onkruid staan.
  6. Beheer een stukje openbaar groen, de meeste gemeenten geven het graag aan jou te leen, zeker als je het mooier maakt.
  7. Ga eens naar een participatiebijeenkomst of inspraakavond van de gemeente als het gaat om groen, biodiversiteit en duurzaamheid.
  8. Let bij het boodschappen doen op hoe de producten zijn geproduceerd. Wat is er allemaal nodig geweest om jouw eten of drinken in de supermarkt te krijgen en onder welke omstandigheden?
  9. Eet meer seizoensgroenten en -fruit en meer streekproducten.

Meer weten?

Samantha

Samantha van Meurs

 (030) 635 89 10

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…