banner overig

‘Onze kleren liggen door elkaar...’. Deze zin zit verstopt in menig Nederlandstalig liedje, bedoeld als toppunt van romantiek. Maar als die andere persoon niet diegene is waar je hopeloos verliefd op bent, maar je zweterige buurman die al weken in dezelfde kleren woont… dan is het een heel ander verhaal. Als je dan jouw lievelingsblouse tussen zijn verschoten onderbroeken moet vissen is het op zijn minst, tja… onplezierig?

Samen een wasje draaien

Veel studenten draaien hun eigen wasje. Het lukt hen meestal niet om met een volle trommel te wassen: ze hebben gewoon te weinig was of te weinig kleding. Met iedere was die je niet doet, bespaar je zo’n € 1,- aan water, energie, wasmiddel en afschrijving. En als je minder wast bespaar je ook nog veel tijd doordat je minder hoeft te sorteren, ophangen, afhalen, vouwen, strijken en opbergen. Dat is voor velen veel meer waard dan die ene euro. Bij onze projecten ‘De student Energy Race’ en ‘12x Goed Bezig’, waar we ons richten op studenten, adviseren we hen om samen de was te doen. Maar dat is eigenlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geloof dat ik ook niet wil dat mijn buurman weet wat voor ondergoed ik draag, dat ik nog steeds blij ben met mijn Snoopy pyjama en dat ik hou van blije sokken onder mijn werkkleding.

12x Goed bezig

Bij ‘12x Goed Bezig’ hebben we daar de oplossing voor. Bij dit project stimuleren we studenten tot het besparen van energie door ze iedere maand een klein cadeautje te geven. Bij het cadeautje geven we een kaart, waarop het cadeautje wordt toegelicht en meerdere besparingstips worden gegeven die betrekking hebben tot het thema. Bij het thema wassen krijgen de studenten ieder een grote waszak, die ze kunnen gebruiken om twee aparte wasjes in dezelfde trommel te wassen. Zo zijn ze samen en toch apart. Een soort LAT-was, of beter gezegd: een WAT-was (Washing Apart Together). Om de WAT-was meteen in de praktijk te kunnen brengen en de eerste strubbelingen van deze WAT-relatie te voorkomen (want wie betaalt het wasmiddel?), krijgen de studenten er ook nog drie flessen Seepje bij, een duurzaam wasmiddel gemaakt van schillen uit de Himalaya (www.seepje.nl). Wij denken dat drie flessen genoeg moet zijn om een stabiele WAT-relatie op te bouwen. Anders zijn ze weer terug bij WAS-relatie: ….Washing Apart…Single.

Meer weten?

Wil je meer weten over het project 12x Goed bezig? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…