banner overig

Op 1 november klonk  het startsein voor de alweer zevende editie van de Student Energy Race. Dit jaar strijden 23 studentenhuizen, verdeeld over zeven steden, om de hoogste procentuele energiebesparing. Ook dit jaar nam SME de workshops in de studentenhuizen voor haar rekening. We namen plaats in knusse woonkamers, tussen de lege bierflesjes, om de studenten te vertellen hoe zij de energierekening naar beneden konden krijgen.

De via-via koelkast

Een rondje door het huis, gewapend met een energiemeter, mocht niet ontbreken. Veel studenten hebben tegenwoordig een eigen koelkast op de kamer. Vaak is dat een via-via koelkast: een koelkast die overbleef nadat er een nieuwe keuken werd geïnstalleerd, vervolgens nog enkele jaren bij de buren in de garage zijn diensten mocht bewijzen -omdat dat zo fijn was tijdens de feestdagen- maar daarna toch is doorgegeven aan nichtje Nicolien die op kamers ging. Nicolien heeft inmiddels een leuke baan én een klein kindje, maar de koelkast hoort bij het meubilair van de betreffende studentenkamer. Al velen hebben er plezier van gehad. Dat hij niet echt meer dicht gaat zonder dat je er een krukje tegen zet en dat er in het diepvriesvak een soort gletsjer groeit nemen de steeds nieuwe bewoners op de koop toe. Het geeft toch een soort vrijheid zo’n eigen koelkast.

Hoewel deze vrijheid natuurlijk fijn is,  is een van de grote en eenvoudige besparingen in een studentenhuis het schrappen van de soms wel 10 via-via koelkasten en deze vervangen door 3, liefst zuinige, koelkasten die echt gebruikt worden. Dus koelkasten waar iets meer in ligt dan een fles sap, drie plakjes kaas, een pakje boter en een pak melk. Tijdens de workshop worden de koelkasten driftig doorgemeten om te zien welke koelkast het laagste verbruik heeft en die dus zijn bestaansrecht heeft gewonnen! Eén huis komt erachter dat de gezamenlijke zeer energiezuinige koelkast (waar ze ook nog servicekosten voor betalen) eigenlijk niet gebruikt wordt. Dat moet natuurlijk anders.

Extra onderhoud

De beheerders van de studentenhuizen zijn steeds meer betrokken bij de race. Zij zijn vaak tijdens de workshop aanwezig en zorgen er ook voor dat mankementen snel verholpen worden. Zo zagen we een achterdeur die niet meer dicht kon. Hij stond altijd minimaal 10 centimeter open. Deze werd gelukkig snel herstelt, want winnen met een deur die niet dicht kan, gaat natuurlijk niet lukken. Ook lampen die niet meer uit of aan konden werden gerepareerd. Nu de woningen zijn aangepast én de studenten weten hoe ze energie kunnen besparen kan de race van start. De komende maanden gaan de studenten ieder op hun eigen manier proberen zoveel mogelijk energie te besparen. Iedere maand worden de meest besparende huizen in het zonnetje gezet met een leuke prijs. De race duurt  tot eind februari 2019, dan wordt gekeken welk huis de afgelopen vier maanden het meest heeft bespaard. Ondanks dat de studenten pas net zijn gestart, hebben ze nu al het nieuws gehaald. Bekijk de video van NOS op 3. 

2018 11 Student Energy Race 3

Minder intensief?

Voor woningbouwcorporaties en studenten die minder tijd kunnen investeren ontwikkelden we onlangs het project ‘12x Goed Bezig’. Een project waarbij we iedere maand door middel van informatie én een cadeautje de studenten laten nadenken over hun energieverbruik. De informatie wordt verzameld in een soort waaier waardoor hij goed bewaard kan blijven. Halverwege het jaar krijgen de studenten een energieworkshop aangeboden waar ze meer informatie krijgen, maar natuurlijk ook veel vragen kunnen stellen. Hoewel dit concept ontwikkeld is voor studenten, is het natuurlijk ook toepasbaar op andere doelgroepen. Wilt u meer weten over de Student Energy Race of 12x Goed Bezig? Neem dan contact met mij op!

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…