banner overig

Kort geleden was ik als spreker te gast op een bewonersavond over duurzaamheid van een woningbouwcorporatie. Na afloop kwam er iemand van de bewonerscommissie naar me toe met een vraag over het zonnepanelen aanbod dat de corporatie had gedaan.

Ze vroeg me of het aanbod van de corporatie een goede of een slechte deal was. Haar verbruik kwam niet overeen met het verbruik van de corporatie en ook niet met het gemiddelde verbruik dat ik net tijdens de bijeenkomst had genoemd. Ze wist het gewoon niet meer. Ze wilde haar achterban eigenlijk negatief adviseren over het aanbod, want ze begreep ook niet dat ze dan én de corporatie én het energiebedrijf moest gaan betalen. Dat kon toch nooit goedkoper zijn?

Kennis nodig

Ik zei dat ik dat moest berekenen of het een goede deal was en dat ze me de brief van de corporatie mocht mailen. Toen ik de brief doorlas realiseerde ik me hoeveel kennis je eigenlijk nodig hebt om de deal na te rekenen. De enige informatie die in de brief stond was het aantal zonnepanelen, de opbrengst daarvan én het maandbedrag dat daar tegenover stond. Maar als je niet weet hoe duur elektra eigenlijk is, waar je elektra precies voor gebruikt, wat je precies aan je energieleverancier betaalt en wat de vaste kosten daarvan zijn, is het ook lastig om te berekenen of het een goede deal is. Het idee dat je meer gaat betalen aan de corporatie (die je vaak niet helemaal vertrouwt) en minder aan de energieleverancier (die ook niet op je lijstje van vijf beste vrienden staat) vraagt best veel van bewoners.

2018 11 zonnepanelen 2

Goede deal!

Het was een prima deal! Met een duidelijke berekening over wat ze nu betaalt zonder vaste lasten aan elektra en wat ze straks gaat betalen aan de corporatie én aan de energieleverancier kwam ze zelf tot de conclusie dat ze de zonnepanelen graag wil én positief zal adviseren aan de achterban.

Informatiebijeenkomst zonnepanelen

Gaat jouw corporatie ook zonnepanelen promoten bij jullie huurders? Wij kunnen de tijd nemen om het bewoners echt uit te leggen. In een bijeenkomst van één tot twee uur leren wij de huurders hoe de energierekening is opgebouwd, waar je elektra voor gebruikt én wat je met gas/warmte doet in huis. Hoe duur is één kWh en hoe hoog is het percentage belasting eigenlijk zodat ze zelf kunnen uitrekenen hoe goed de deal is die je aanbiedt. We leggen salderen uit en we blikken met de kennis van dat moment vooruit naar de toekomst. Je hoeft niet te zeggen: “Het is een hele goede deal hoor en je gaat echt minder betalen aan het eind van het jaar, maar naar beneden zetten, nee dat adviseren we toch niet te doen’. Want dan lijkt het toch echt alsof je niet gelooft in je eigen aanbod.

2018 11 zonnepanelen 3

Tijdens de bijeenkomst leggen we uit hoeveel factoren invloed hebben op de energierekening is. Dat bijvoorbeeld het verhogen van de opslag duurzame energie voor de meeste van Nederland volgend jaar een verhoging van € 40,- op de jaarrekening betekent, maar dat zij die grotendeels (en voorlopig) kunnen vermijden door zonnepanelen te nemen. Maar ook dat als ze zichzelf een tropisch aquarium cadeau doen hun verbruik wel gewoon omhoog gaat. Als ze dit begrijpen kunnen ze zelf beslissen of ze hun maandelijkse energielasten willen verlagen. Natuurlijk leggen we uit hoe ze dit kunnen doen.

Na afloop van de bijeenkomst weten de bewoners wat de deal in houdt en zullen ze met een gerust hart zonnepanelen op hun dak nemen omdat ze begrijpen hoe jullie aanbod in elkaar steekt.

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…