banner overig

In een klaslokaal in Lamia (Griekenland) kijk ik geboeid naar 35 leerlingen die afkomstig zijn van vijf scholen uit Nederland, Hongarije, Frankrijk, Zweden en Griekenland. Dit gezelschap van verschillende nationaliteiten is aan het onderzoeken hoe een nieuwe app werkt. Als mede-ontwikkelaar van de app kijk ik rustig mee op de achtergrond. Het is mooi om te zien hoe goed de leerlingen al samenwerken, met hun verschillende nationaliteiten en het feit dat ze elkaar pas een paar dagen geleden hebben leren kennen.  

Van Nederland tot Griekenland

De 35 leerlingen (en hun scholen) doen mee aan een Erasmus+ project, een subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Het biedt mensen van alle leeftijden, dus ook leerlingen van scholen, de kans om kennis en ervaring op te doen of om die te delen met scholen in verschillende landen. Begin dit jaar was er in ons Nederlandse Maassluis ook al een uitwisseling met andere leerlingen van de scholen en nu is Griekenland aan de beurt. Behalve dat de leerlingen en de scholen kennis maken met landen en hun gebruiken en cultuur, gaan ze ook aan de slag om het predicaat Eco-Schools binnen te halen om zo de scholen van binnenuit te verduurzamen.

Een app voor duurzaamheidsscore

Een belangrijk onderdeel in het Erasmus+ project is de ontwikkeling van een Eco-Schools app. Met deze app kunnen leerlingen een Eco-scan uitvoeren op school. Hiermee testen ze hoe goed de school scoort op verschillende duurzaamheidsthema’s. De leerlingen die nu in Griekenland de app uittesten zijn op hun eigen school bezig met het verduurzamen van hun school en daarmee de beste vertegenwoordigers om de app te testen!

In het klaslokaal wordt de app uitvoerig getest door de leerlingen en komen er vragen langs zoals ‘Wat is radiator folie?’ en ‘Wat moet ik invullen als ik niet weet of mijn school regenwater hergebruikt?’. Ook gaven ze nog tips en feedback over de gebruikte kleuren en logo’s. Het moet er natuurlijk wel gelikt uitzien.

Dansen op de sirtaki

Naast hard werken was er gelukkig ook nog tijd voor ontspanning en Griekse culturele activiteiten. Zo werd er een dansavond georganiseerd waarbij de leerlingen (en wij als begeleiders) op de sirtaki maar ook op Nederlandse muziek dansten. De kaskraker ‘links rechts’ van de Snollebollekes viel in goede aarde bij alle aanwezigen. Na een week Griekse zon en een rugtas vol feedback over de Eco-Schools app ga ik weer voldaan naar huis. Genoeg inspiratie en tips om de app verder te ontwikkelen! Dit doen we samen met MFN Advies. Ben je benieuwd naar de app en kan je niet wachten om hem zelf ook te gebruiken? Goed nieuws: hij is het eind 2018 verkrijgbaar in de app-store!

2018 11 Column Roald

 

Bekijk ook

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fwerken_bij%2FOffice_medewerkster_vacature_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
09 juni 2021 door Imke

Vacature: Office medewerk(st)er Onderwijs

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FEco-Schools_facilities_4.jpg&w=321&h=193&zc=1
27 mei 2021 door Anne

Hoe ondersteun je scholen binnen jouw…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FBronnen_voor_NME_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
25 mei 2021 door Lydia

Nieuwe online databank met ruim 600 bronnen…