banner overig

Vorige week, op Valentijnsdag, zijn we de campagne ‘Hou van je school’ begonnen samen met de Green Deal Scholen, Ouders & Onderwijs en de Dutch Green Building Council (DGBC). Met deze Valentijnsactie roepen we (groot)ouders op om de school van hun (klein)kind te helpen verduurzamen en willen we ouders van minimaal 100 scholen op weg helpen bij het maken van een verbeterplan voor een gezonde, duurzame en betaalbare school. De eerste 25 (groot)ouders meldden zich op Valentijnsdag al aan en nog eens circa 10 aanmeldingen kwamen de rest van de week binnen! Een vliegende start.

De campagne vindt plaats in het kader van het project ’Waardevolle School’. Bij dit project zijn we al een tijdje betrokken. Het is een maatschappelijk project dat in 2015 is geïnitieerd door de Dutch Green Building Council (DGBC) in samenwerking met een aantal DGBC Participanten. In het schooljaar 2015-2016 is samengewerkt aan de ontwikkeling van een werkboekje, waarmee een start kan worden gemaakt om basisscholen te verbeteren en te verduurzamen. Parallel aan de ontwikkeling van het werkboekje is er een pilot uitgevoerd op de Vrije School Zaanstreek. Vorig jaar waren we al betrokken bij de ontwikkeling van het werkboekje en bij de pilot. Tijdens het DGBC-congres afgelopen september, waar we het werkboekje hebben gelanceerd en de pilot hebben gepresenteerd, gaf ik een workshop over dit project. Na het pilotjaar (2015 - 2016) hebben we ons als vier kernpartners rond het programma verenigd.

Ouders die willen helpen de school van hun kind duurzamer te maken, kunnen zich aanmelden bij www.HouvanjeSchool.nl. “Rondom vrijwel iedere school zijn ouders te vinden die vanuit hun professionele kennis een bijdrage kunnen leveren. Bijvoorbeeld omdat zij een achtergrond hebben in de bouw, installatietechniek, duurzaamheid of de zakelijke dienstverlening”, zegt Marco van Zandwijk van de Green Deal Scholen. “Vanuit hun kennis én motivatie zijn juist zij degenen die schoolbesturen en schoolleiders op weg kunnen helpen.

2017 02 Een liefdevolle daad voor je kleinkind

Ook ouders maken het verschil

Met de lopende Green Deal Scholen (2015-2017) willen sectororganisaties en overheid schoolbesturen actief op weg helpen om hun schoolgebouwen te verduurzamen. De ervaring leert dat naast schoolbestuur, schoolleiders en leerkrachten, ook de ouders het verschil maken bij het daadwerkelijk van de grond krijgen van de verduurzaming van scholen. Dat merken wij onder andere bij het programma Eco-Schools, waar zeker op basisscholen ouders vaak een belangrijke rol spelen. Door ouders actief te ondersteunen, hopen we dat het gebrek aan tijd en kennis niet langer een knelpunt vormt om met duurzaamheid binnen de school aan de slag te gaan. “Door onze krachten te bundelen verwachten wij dat de vraag naar verduurzaming meer gaat loskomen”, zegt Van Zandwijk. “Nu vinden veel trajecten rondom het thema duurzaamheid op school nog los van elkaar plaats. Zodra de leskist is verdwenen, verdwijnt ook de energie om met de verkregen inzichten echt iets te gaan doen. Wij zien dit als een gemiste kans. Juist in de samenhang kun je veel bereiken. Ons advies is dan ook om alle partijen om de school heen nauw te betrekken en daarbij een duidelijke link te leggen met het onderwijs.

School en ouders in dialoog

De invalshoek om school en ouders actief met elkaar in dialoog te brengen rondom het thema duurzaamheid sluit aan op de werkwijze van het platform Ouders & Onderwijs. Directeur Peter Hulsen zegt daarover: “Met #HouVanJeSchool kunnen ouders actief bijdragen aan de school van hun kind. Het gebouw draagt sterk bij aan de sfeer binnen de school en aan de kwaliteit van het onderwijs. Betrokken ouders met expertise rond duurzaamheid en gebouwkwaliteit zetten zich daar graag voor in.” Voor de Dutch Green Building Council past dit initiatief binnen het Deltaplan Duurzame Renovatie, waarmee de DGBC de verduurzaming van bestaande utiliteitsbouw wil versnellen. Annemarie van Doorn van DGBC wil met deze brede benadering een impuls geven aan het daadwerkelijk grootschalig verduurzamen van scholen, waarin juist ook de ouders zelf een cruciale rol kunnen vervullen. “Ouders weten als geen ander hoe belangrijk een gezond en duurzaam schoolgebouw is, laten wij hen dan ook stimuleren om aan de slag te gaan en hun expertise in te zetten” aldus van Doorn.

Ondersteuning en actiepakket

Aanmelden kan sinds Valentijnsdag via www.HouvanjeSchool.nl. Met de ouders die zich aanmelden werken we naar een traject dat start in het nieuwe schooljaar. Voor het op te stellen verbeterplan is een praktisch actiepakket beschikbaar.

Meer weten?

Anna

Anna Vanderveen

 (030) 635 89 00

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fwerken_bij%2FOffice_medewerkster_vacature_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
09 juni 2021 door Imke

Vacature: Office medewerk(st)er Onderwijs

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FEco-Schools_facilities_4.jpg&w=321&h=193&zc=1
27 mei 2021 door Anne

Hoe ondersteun je scholen binnen jouw…

Onderwijs
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FBronnen_voor_NME_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
25 mei 2021 door Lydia

Nieuwe online databank met ruim 600 bronnen…