banner overig

Vanuit het 2nd Mars Ambassador Program (MAP) hebben wij de mogelijkheid gekregen ons een maand lang te laten ondersteunen door Eva Ŝoltysová vanuit Tsjechië met haar strategische/marketingkennis. Haar inzet was niet alleen een cadeautje maar vooral een investering om een impuls te geven aan het Eco-Schoolsprogramma.

Eva bleek een dynamisch en gezellig persoon te zijn die geen behoefte had om de eerste van haar vier weken te verspillen. Zij pakte de koe bij de horens en hoorde ons allemaal uit over onze wensen en inzichten over de Nederlandse onderwijsmarkt. En omdat de Nederlandse markt open is voor alle aanbod aan het onderwijs was het even kijken wat de juiste mogelijkheden waren.

Nice to have

2016 12 Mars Ambassador Program2Nu hadden wij het idee dat het goed zou zijn als bedrijven in het kader van hun MVO-beleid scholen zouden adopteren. Dit werd door Eva al snel getypeerd als ‘nice to have’, want het helpt de scholen wel maar als het na de eerste ronde niet verlengd wordt dan ontstaat er teleurstelling én het helpt het programma Eco-Schools landelijk niet verder. Zo word je binnen een week op je nummer gezet.

Eva heeft vervolgens een lijn uitgezet die er op gericht is om het aantal deelnemende scholen in drie jaar van 117 naar 500 te laten groeien en dat betekent 2x een verdubbeling. daartoe is er een algemene programmasponsor nodig en themasponsoren. Gelijktijdig kan er met vrijwilligers en grotere massa van het programma gewerkt worden aan efficiency zodat de prijs omlaag kan.

Eva heeft dit in een presentatie uitgewerkt die we zo kunnen gebruiken. Wij hebben dit bij drie organisaties mogen testen en het werkt. Het is uitermate leerzaam om met een meer bedrijfsmatige taal dit onderwerp te presteren en je beoogde partners mee te nemen in e strategie. Kortom vele geleerd met veel kansen. Binnenkort zal blijken hoe dit uitpakt.

Stroopwafels en Hollandse fietskuiten

Ook Eva zelf heeft geleerd hoe het is om in een andere cultuur van zowel Nederland als die van het onderwijs een bedrijfsvoering te hebben. Wij denken dat we er een ambassadeur voor Eco-Schools bij hebben. Zij begon al direct familie en vrienden te leren hoe het ecologischer kan! Naast de werkinhoudelijke leerervaringen was het ook ‘fun’ dat Eva in huis was. Met haar assertieve mentaliteit hebben we niet alleen veel gelachten. We hebben haar ook veel Nederlandse dingen leren eten. Helaas viel de drop bij haar niet in de smaak, maar de stroopwafels des te meer. En van al het fietsen heeft Hollandse fietskuiten gekregen (of waren het de stroopwafels die afgezakt zijn).

Ik kan iedere organisaties van harte aan bevelen om zo samen te werken, zowel als ontvanger als ook als gever. Mars/Wrigley en Eva: bedankt!

2016 12 Mars Ambassador Program

 

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Onderwijs
2017 04 Gescheiden afval op school
06 apr 2017 door Hak

Gescheiden afval op scholen: mag dat of moet…

Onderwijs
20 sept 2016 door Anna

Een duurzame school bouw je samen

Onderwijs
22 feb 2017 door Anna

Een liefdevolle daad voor je (klein)kind