bomen

Wat zijn belangrijke elementen bij het vormen van een netwerk? Wanneer initieer je zelf een netwerk of sluit aan bij een bestaand netwerk? En niet onbelangrijk: wie bepaalt de focus en inhoud? Wij ondersteunen overheden en andere organisaties bij het vormgeven van de juiste opzet van het netwerk en het opzetten en faciliteren van netwerken.

Het doel

Nuttige netwerken
Dagelijks komt iedereen in aanraking met verschillende netwerken. Aan sommige netwerken verbinden we ons omdat we het leuk vinden, zoals veel vrije tijdsverenigingen of sommige sociale media. Voor andere netwerken geldt dat mensen zich er alleen bij zullen aansluiten, wanneer zij het nut inzien van het netwerk. Het duidelijk formuleren van het doel van een netwerk is dan ook essentieel. Alleen als dit is bepaald, kan gewerkt worden aan de realisatie.

[Een doel kan breed zijn (wij willen meer biodiversiteit) of smal (bewoners van de Europalaan gaan zelf de bermen onderhouden). Op basis van het geformuleerde doel kiezen wij voor het opzetten van een nieuw netwerk of aan te sluiten bij een bestaande structuur.]

Initiatief en termijn

Eigenaarschap is van belang
Soms ontstaat de vraag om een netwerk vanuit de doelgroep zelf, soms initieert een derde partij het (top-down) opzetten van een netwerk voor een specifieke doelgroep. In beide gevallen geldt dat het belangrijk is te bepalen wie eigenaar is (de derde partij of doelgroep) en voor welke termijn het netwerk moet functioneren. Pas als vooraf duidelijk is hoe lang en waarvoor een netwerk dient weten de (toekomstige) netwerkleden wat van hen gevraagd wordt, wat ze kunnen verwachten en wat niet.

Voor en door deelnemers

Draagvlak is kritieke factor
Een van de succesfactoren van een netwerk is de mate waarin het door de deelnemers of doelgroep gedragen wordt. Zij moeten zich herkennen in de activiteiten, het taalgebruik en inhoudelijke focus van het netwerk. Bij het vormen van een netwerk in naam van een opdrachtgever nemen wij dan ook de tijd ons te verdiepen in de doelgroep en potentiƫle deelnemers.

jhr drs H.P.M. (Hak) van Nispen tot Pannerden
Algemeen directeur

(030) 635 89 11
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer over Hak

Hak