banner overig

Duurzaamheid: je wilt er graag mee aan de slag, je weet waar je op wilt focussen en je staat te popelen om te beginnen. Maar hoe pak je dat aan? Wil je als gemeente uitvoering geven aan duurzaamheid? Zorg dan voor een goed uitvoeringsprogramma.

Wat is een goed uitvoeringsprogramma?

Met een uitvoeringsprogramma maak je de duurzaamheidsdoelstellingen concreet en uitvoerbaar. De maatregelen kloppen met de doelen en zijn SMART geformuleerd, je weet wie verantwoordelijk is voor het resultaat en wie meewerkt en je hebt in beeld hoeveel tijd en geld je nodig hebt. Zo kun je goed voorbereid aan de slag. Een goed uitvoeringsprogramma is dan ook compact en gebruiksvriendelijk.

Waarom heb je een uitvoeringsprogramma nodig?

Door te werken met een uitvoeringsprogramma is het gemakkelijk om het overzicht te bewaren. Je zet verduurzaming gericht in gang, zonder dingen dubbel te doen of maatregelen te vergeten. Daarnaast kan je met een uitvoeringsprogramma intern verantwoorden waar tijd en geld aan wordt besteed en kan je extern duidelijk maken waar de gemeente aan werkt. Zonder uitvoeringsprogramma kan je dus eigenlijk niet beginnen met de uitvoering van je beleid.

Hoe kom je aan een goed uitvoeringsprogramma?

Bij de uitvoering ben je afhankelijk van mensen en hun wil om duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Om mensen mee te krijgen, moet je dus ruimte creëren om het voor iedereen leuk en belangrijk genoeg te maken om er tijd aan te besteden. Dat doe je door het uitvoeringsprogramma gezamenlijk op te stellen met alle betrokkenen. Denk bijvoorbeeld aan collega’s bij de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners.

Wat moet je daarvoor organiseren?

Het belangrijkste is dat alle betrokkenen elkaar ontmoeten en gezamenlijk maatregelen bedenken en selecteren. SME heeft hiervoor verschillende werksessies: denken en doen, interactief digitaal of met plakbriefjes, in grote of kleine groepen, plenair of in deeltafels, creatief ontwerpend of juist selecterend of een combinatie hiervan. We passen de werkvorm in overleg aan op de lokale situatie en de behoefte. We eindigen de sessie(s) altijd met het nabespreken van de opbrengst, zodat deelnemers allemaal de deur uitgaan met een gedeeld beeld. Ook zorgen we ervoor dat het voor iedereen duidelijk is wie verantwoordelijk is voor welk resultaat en wie welke inspanning en middelen levert.

Klaar, en dan?

Gewapend met een goed uitvoeringprogramma beginnen alle partijen vol energie en enthousiasme met hun duurzaamheidsactiviteiten. Na een tijdje komen de eerste successen maar ook de eerste tegenvallers. Door regelmatig de voortgang te evalueren is er de mogelijkheid successen te delen en te vieren en kunnen indien nodig de plannen worden bijgesteld. Zo kom je steeds dichter bij het doel: een duurzame samenleving.

Ervaring

De afgelopen periode hebben we meerdere gemeenten geholpen met opstellen van een uitvoeringsprogramma, bijvoorbeeld: gemeente Edam-Volendam, Landsmeer en Uithoorn.

Wil je meer weten over het uitvoeringsprogramma en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op, ik vertel je er graag meer over!

Meer weten?

Hak

Hak van Nispen

 (030) 635 89 11

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie