banner overig

Duurzaamheid is in bijna alle gemeenten één van de speerpunten in het coalitieprogramma. We merken dat veel gemeenten dan ook bezig zijn met het opstellen of actualiseren van hun duurzaamheidsbeleid. Maar hoe pak je dit aan? Wij delen onze aanpak in drie stappen graag met je.

Hoe goed doet jouw gemeente het?

De eerste stap is het in kaart brengen van de huidige situatie. Als je weet waar je nu staat, wordt  duidelijker hoe groot de opgave is. Een hulpmiddel hiervoor is onze Quickscan Duurzaamheid. Met deze scan geven we op een onafhankelijke en gedegen manier antwoord op de vraag: ‘Hoe doet onze gemeente het nu eigenlijk op duurzaamheidsgebied?’

De Quickscan is een relatief snelle methode (denk aan een doorlooptijd van 1-2 maanden) en is altijd maatwerk. Als gemeente bepaal je zelf op hoeveel en welke duurzaamheidsthema’s je de focus van de scan wilt leggen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als energietransitie, mobiliteit, klimaatadaptatie of circulaire economie. Daarnaast bepaal je als gemeente ook waar je de gemeente mee wil vergelijken. Zo kunnen we laten zien hoe de gemeente ‘het doet’ ten opzichte van het landelijk gemiddelde en landelijke doelstellingen, maar kunnen we ook een vergelijking maken met gemeenten van hetzelfde type of enkele specifieke gemeenten, zoals samenwerkingspartners in de regio.

Abstracte ambities concreet maken

Nu je als gemeente weet wat de huidige situatie is en waar kansen liggen is het tijd om een duurzaamheidsvisie op te stellen of aan te scherpen. Waar wil de gemeente voor gaan? Volgen jullie het landelijk beleid of leggen jullie de lat hoger of misschien wel lager? Wij helpen je om de vaak nog globale ambities te vertalen naar concrete doelstellingen. Het liefst zo SMART mogelijk.

De mensen die in de uitvoeringsfase te maken krijgen met het duurzaamheidsbeleid betrekken we via een (of meerdere) passende werksessie(s). Dit zijn beleidsmedewerkers van uiteenlopende beleidsvelden in de gemeentelijke organisatie (denk aan RO, openbare ruimte, mobiliteit, water, groen, etc.) en eventueel beleidsmedewerkers van externe samenwerkingspartners. Bij de latere vertaling van de ambities naar een concreet uitvoeringsprogramma, betrekken we ook externe stakeholders zoals het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en bewoners. Zo maken we beleid van en voor de samenleving.

Aan de slag!

Je weet waar je je op wilt focussen en je staat te popelen om te beginnen. Maar hoe pak je dat aan? Wij helpen je bij de ontwikkeling van een uitvoeringsprogramma om de duurzaamheidsvisie met ambities en doelstellingen concreet en uitvoerbaar te maken. Door te werken met een uitvoeringsprogramma is het gemakkelijk om het overzicht te bewaren. Je zet verduurzaming gericht in gang, zonder dingen dubbel te doen of acties te vergeten. Daarnaast kan je met een uitvoeringsprogramma intern verantwoorden waar tijd en geld aan wordt besteed en maak je extern duidelijk waar de gemeente (samen met alle stakeholders) aan werkt. 

Bij de uitvoering ben je afhankelijk van mensen en hun wil om duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Om mensen mee te krijgen, moet je dus ruimte creëren om het voor iedereen leuk en belangrijk genoeg te maken om er tijd aan te besteden. Dat doe je door het uitvoeringsprogramma gezamenlijk op te stellen met alle betrokkenen. Denk bijvoorbeeld aan collega’s bij de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners. 

Hulp bij beleid & proces

Vanuit SME helpen wij je bij het ontwikkelen en actualiseren van duurzaamheidsbeleid. Zowel inhoudelijk als procesmatig. We weten goed wat er momenteel speelt en wat de actuele ontwikkelingen zijn. Enkele recente opdrachtgevers zijn: de gemeentes Landsmeer, Uithoorn, Hendrik-Ido-Ambacht en Drimmelen.

Draagvlak, creativiteit en het betrekken van interne en externe stakeholders vormen de basis van onze aanpak. Verduurzaming bereik je als gemeente namelijk alleen in samenwerking met anderen. Duurzaamheid is en blijft mensenwerk.

Wil je meer weten over duurzaamheidsbeleid en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op, ik vertel je er graag meer over! 

Meer weten?

Bregje

Bregje van den Brand

 (030) 635 89 00

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie