banner overig

Hoe bepaal je eigenlijk of bewoners 'aardgasvrijklaar' zijn? Die vraag kwam op bij het lezen van het ontwerp-Klimaatakkoord dat eind december is gepresenteerd. Daarin is wel vastgelegd dat er een standaard komt met minimumeisen om te bepalen wanneer gebouwen geschikt zijn voor een aardgasvrije toekomst. Maar over een norm om te bepalen of mensen daar klaar voor zijn, is niets afgesproken. En dat terwijl ook het gedrag van mensen een doorslaggevende factor is in de  warmtetransitie van aardgas naar aardgasvrij.

In 2050 moeten we definitief aardgasvrij zijn, zo staat in het klimaatakkoord. Al onze woningen moeten dan met een andere warmtebron verwarmd worden dan aardgas. Die transitie moet onze CO2-uitstoot verminderen en moet het daarnaast makkelijker maken om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Sommige gemeenten zijn zelfs nog ambitieuzer en willen al in 2040 aardgasvrij zijn.

Om de warmtetransitie tot een succes te maken moeten niet alleen gebouwen daar technisch op voorbereid zijn, maar ook de gebruikers van die gebouwen – bewoners, ondernemers - moeten voorbereid zijn en hun gedrag aanpassen. Voor de technische aspecten van gebouwen is veel aandacht. Voor de bewoners veel minder.

Een standaard voor gebouwen

In het ontwerp-Klimaatakkoord is afgesproken dat voor verschillende typen woningen een standaard wordt bepaald. Daarin komen minimumeisen voor gebouwen om ze in de toekomst zonder aardgas te kunnen verwarmen. Dus: wanneer is een gebouw aardgasvrijklaar? De standaard helpt om te bepalen welk alternatief voor aardgas het meest geschikt is voor verschillende types woning. Dat is onder andere afhankelijk van het bouwjaar en de isolatie van een gebouw. Voor sommige woningen komt een aansluiting op een warmtenet met restwarmte het meest in aanmerking, voor andere is een warmtepomp op elektriciteit het meest geschikt.

Een norm voor bewoners

Over een norm om te bepalen wanneer mensen aardgasvrijklaar zijn, is niets afgesproken in het Klimaatakkoord. Toch moeten we uiteindelijk allemaal weten wat er gaat gebeuren en in de actiestand komen. Er zijn dus wel degelijk minimumeisen waar mevrouw Jansen uit de Kerkstraat en alle andere inwoners aan moeten voldoen. Dit zijn de belangrijkste volgens SME:

  • Kennis en begrip
    Bewoners weten wat aardgasvrij inhoudt, begrijpen waarom het nodig is, en weten wat er nu en straks van hen verwacht wordt. Door ze goed en vooral tijdig te informeren staan bewoners positiever ten opzichte van de warmtetransitie en is er meer draagvlak voor wat daarvoor nodig is. Het is belangrijk om mensen te informeren op hun eigen niveau: sommigen weten überhaupt nog niet dat we écht van het aardgas af gaan, anderen zijn al bezig maatregelen te treffen.
  • Beginnen met energie besparen
    Energie besparen is altijd een goede stap. Dat kan door aanpassingen in gedrag of door kleine aanpassingen in het huis, zoals het plakken van radiatorfolie. Energie die we niet verbruiken, hoeven we straks ook niet duurzaam op te wekken. Bijvoorbeeld door het opleiden van energiecoaches, Energy Battles, 12x Goed bezig, of energieworkshops kunnen mooie resultaten worden behaald en flinke energiebesparingen gerealiseerd. Een bijkomend voordeel van deze projecten is dat ze mensen met elkaar verbinden. Ze leren elkaar kennen en zoeken elkaar makkelijker op wanneer op een later moment bijvoorbeeld spouwmuren geïsoleerd kunnen worden.
  • Op geschikte momenten aanpassingen aan het huis doen
    Bewoners doen slimme investeringen in hun huis wanneer de situatie zich voordoet. Bijvoorbeeld bij verbouwingen. Kies je bij een nieuwe keuken voor koken op gas of kies je een inductieplaat? Koop je nog een CV-ketel of investeer je in een warmtepomp? Gemeentelijke energieloketten spelen een belangrijke rol bij het onafhankelijk informeren van bewoners.

Wil je meer weten over aardgasvrij en hoe we je daarbij kunnen helpen? Kijk dan op www.sme.nl/aardgasvrij of neem contact met ons op.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie