banner overig

Even vloog ons het aardgasvrij nieuws om de oren: Utrecht Overvecht gaat in 2030 al van het gas af en de bewoners zijn niet blij, Gemeente Arnhem ontwikkelt samen met bewoners een in de wijk gedragen plan voor alternatieve warmtevoorziening en Tiel wil graag in gesprek met bewoners. Maar de laatste tijd is het ineens stiller. De afschaffing van de dividendbelasting eiste de voorpagina op, net zoals die eindeloos warme oktobermaand en de nieuwe leider van D66. We horen niet veel meer over aardgasvrij wonen en de plannen van de gemeenten.

We weten het (nog) niet

Waarom niet? Omdat het voor veel gemeenten spannend is om nu al te communiceren. Want, heel eerlijk gezegd: we weten het nog niet. We weten (nog) niet precies hoe we van het aardgas af moeten. We weten niet precies wat de oplossing per wijk is. We weten al helemaal niet wat de oplossing per huis is. Want elk huis is anders, elke bewoner is anders en elke financiële situatie is anders.

Elke bewoner is er één

Maar stel dat een bewoner op dit moment zijn huis wil verbouwen, en een nieuwe keuken installeert. Dan wil je als gemeente dat zij/hij in ieder geval een inductieplaat kiest in plaats van een gasplaat. Daarmee is er straks één keuken minder die nog van het aardgas af moet en dat is voor iedereen fijner. De bewoner hoeft zijn net nieuwe keuken niet aan te passen en de gemeente krijgt geen boze bewoners op haar dak. Deze situatie kunnen we alleen creëren als gemeenten nu al naar de bewoners communiceren dat inductie altijd een goed idee is. Hetzelfde geldt voor het isoleren van huizen en voor energie besparen. Allemaal no regret-maatregelen.

Vertel wat het niet wordt

Voor de meeste gemeenten is het nog niet duidelijk wat het alternatief voor aardgas wordt. Het is natuurlijk eng om als gemeente te zeggen dat je iets niet weet. Maar juist door dat te communiceren, help je bewoners om zich voor te bereiden op wat komen gaat. En misschien kun je al wel zeggen welk alternatief voor gas het in ieder geval niet wordt. Zo krijg je als gemeente sowieso geen hoge temperatuur stadsverwarming als er geen warmtebron in de buurt is die daarin kan voorzien. Het simpelweg op één plek aanbieden van de informatie die je al wel kunt vertellen, samengevat in heldere beelden en teksten, geeft bewoners al een stukje meer helderheid.

Bewoners kijken naar de gemeente voor informatie

De gemeente wordt door bewoners gezien als partij die onafhankelijke informatie geeft, naar de juiste partijen verwijst voor advies, en laat weten hoe het ervoor staat met de warmteplannen. Ons advies is om te vertellen waarover nog onduidelijkheid is en wat er in ieder geval zeker is. Als je laat weten dat je nog niet weet wat de warmte-oplossing wordt voor een wijk en dat bewoners het beste nog even kunnen sparen, dan is dat ook bruikbare informatie voor bewoners.

SME en aardgasvrij

Als SME bieden wij een traject aan waarmee we bewoners voorbereiden op aardgasvrij wonen. Naast een algemeen communicatieplan, waarin we aangeven wat, hoe en wanneer je het beste als gemeente kunt communiceren, gaan we ook naar de mensen toe om ze op een laagdrempelige manier voor te bereiden op de transitie. 

Wil je meer weten over aardgasvrij en hoe we je daarbij kunnen helpen? Kijk dan op www.sme.nl/aardgasvrij of neem contact met ons op.

 

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie