banner overig

Duurzaamheid is – sinds de verkiezingen een half jaar geleden - voor (bijna) alle gemeenten één van de speerpunten. Niet gek dus dat er in veel gemeenten momenteel gewerkt wordt aan het opstellen of actualiseren van gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. Met als eerste stap het in kaart brengen van de huidige situatie. Als je weet waar je nu staat, wordt ook duidelijker hoe groot de opgave is. Een hulpmiddel hiervoor is onze Quickscan Duurzaamheid. Met deze scan geven we op een onafhankelijke en gedegen manier antwoord op de vraag: ‘’Waar staat onze gemeente nu eigenlijk?’’

Maatwerk per gemeente

De Quickscan is een relatief snelle methode (denk aan een doorlooptijd van 1-2 maanden) en is altijd maatwerk. Als gemeente bepaal je zelf op hoeveel en welke duurzaamheidsthema’s je de focus van de scan wilt leggen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als energietransitie, biodiversiteit, mobiliteit, klimaatadaptatie of circulaire economie. Daarnaast bepaal je als gemeente ook waar je de gemeente mee wil vergelijken. Zo kunnen we laten zien hoe de gemeente ‘het doet’ ten opzichte van het landelijk gemiddelde, maar kunnen we ook een vergelijking maken met gemeenten van hetzelfde type of enkele specifieke gemeenten, zoals samenwerkingspartners in de regio.

Een spiegel voorhouden

Met een Quickscan op maat brengen we zo specifiek mogelijk in beeld wat er momenteel al goed gaat en waar kansen liggen voor verbetering. Zo houden we de gemeente een spiegel voor. Dit inzicht zorgt voor een goede basis voor het formuleren van duurzaamheidsambities, duurzaamheidsbeleid en een uitvoeringsprogramma met concrete acties. Bovendien krijgt duurzaamheid zo een gezicht en is er een grotere bereidheid om een volgende stap te zetten. Een vast onderdeel van de Quickscan is het toetsen en aanvullen van de conceptbevindingen bij alle relevante beleidsmedewerkers in de gemeente. Zo wordt duidelijk dat duurzaamheid raakvlakken heeft met een groot aantal beleidsvelden en dus ook een gemeentebrede en integrale verantwoordelijkheid vraagt.

Hoe het werkt

De Quickscan start met het analyseren van landelijk beschikbare data uit verschillende bronnen, zoals de Gemeentelijke DuurzaamheidsIndex, de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten van Telos en de Nationale Klimaatmonitor. Dit geeft een eerste beeld van hoe een gemeente scoort. Deze harde data vullen we aan met een analyse van relevante gemeentelijke beleidsnota’s en jaarstukken. In een werksessie met betrokken beleidsmedewerkers bepreken we de (concept)bevindingen en vullen deze aan met informatie over wat niet formeel is vastgelegd, maar wel in de praktijk gebeurt (oftewel: het verhaal achter de cijfers).

De resultaten van de Quickscan delen we met het college van B&W en/of de Raad. Dit doen we in een vorm die bij jullie organisatie past: een formele presentatie, een benen-op-tafel-sessie, een lunchlezing of iets heel anders.

Ervaring

De afgelopen periode hebben we onze Quickscan voor meerdere gemeenten gedaan, bijvoorbeeld: gemeente Uithoorn, Landsmeer, Winterswijk, Edam-Volendam, Nieuwegein, Rijswijk, Leiden en Enschede.

Wil je meer weten over de Quickscan en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met mij op, ik vertel je er graag meer over!

 

Meer weten?

Bregje

Bregje van den Brand

 (030) 635 89 00

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie