banner overig

Op 25 september staan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties centraal tijdens SDG Action Day. De zeventien doelen vormen samen een wereldwijde ontwikkelingsagenda voor de periode 2015-2030. Ze moeten een einde maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Wil je weten hoe je deze doelen als gemeente kunt inzetten?

De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen zijn in 2015 door 193 lidstaten van de Verenigde Naties vastgesteld, waaronder Nederland. De doelen beslaan een breed spectrum van duurzame ontwikkeling en hebben zowel betrekking op sociale, economische als ecologische duurzaamheid.

2019 09 19 vier manieren SDG

Hoewel je in eerste instantie misschien denkt dat ontwikkelingsdoelen vooral voor ontwikkelingslanden van belang zijn, vormen ze ook voor Nederland een relevant kader voor duurzame ontwikkeling. Ook voor gemeenten, want alle zeventien ontwikkelingsdoelen houden direct of indirect verband met het dagelijkse werk van lokale overheden. We geven je vier manieren om als gemeente de SDG’s concreet te gebruiken.

1. Word Global Goals gemeente

Laat als gemeente zien dat je staat voor een integrale aanpak van duurzame ontwikkeling en wordt Global Goals gemeente. Het predicaat Global Goals gemeente is de opvolger van Millennium-gemeente. Al zeker 75 gemeenten in Nederland hebben zich aangesloten en dragen actief uit dat ze de doelstellingen steunen, onder andere met een bordje aan de gemeentegrens. MEER INFORMATIE?

2. Neem de SDG’s als uitgangspunt voor de Omgevingsvisie

Veel gemeenten zijn al bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie waarin ze hun visie op de fysieke leefomgeving op een integrale manier vastleggen. De SDG’s vormen daarvoor een goed kader. Alle onderwerpen die van belang zijn voor de fysieke leefomgeving komen terug in de SDG’s. Grote maatschappelijke en duurzaamheidsvraagstukken zoals de energietransitie en welzijn hebben daarin een plaats. Zo dragen de SDG’s bij aan een gezamenlijke taal voor mensen van verschillende beleidsterreinen. Bijvoorbeeld de energietransitie (SDG 7), klimaatadaptatie (SDG 13) en gezondheid en welzijn (SDG 3) vallen nu binnen hetzelfde kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

3. Hang je duurzaamheidsbeleid op aan de SDG’s

Ook bij de uitwerking van duurzaamheidsbeleid in een uitvoeringsprogramma of beleidsplan kun je goed gebruik maken van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Verschillende gemeenten gebruiken ze al om de samenhang tussen beleid op sociaal, ecologisch en economisch gebied te laten zien. Wij merken in de praktijk dat maatregelen op het gebeid van duurzaamheid en participatie goed tot hun recht komen binnen het kader van de SDG’s en goed te verbinden zijn met andere onderwerpen. Neem bijvoorbeeld een project waarbij bewoners de gemeente helpen om het groen in de buurt te onderhouden. Zo’n project is goed voor de biodiversiteit maar verbindt ook mensen in de buurt.

4. Betrek het onderwijs om ook jongeren mee te nemen

SDG 4 gaat over de kwaliteit van onderwijs, artikel 4.7 gaat specifiek over duurzaam onderwijs. Steeds meer scholen zien in dat duurzaamheid een must is om mee te geven aan hun leerlingen. Scholen kunnen het goede voorbeeld geven in hun wijk. Naast technische maatregelen zoals zonnepanelen of het invoeren van afvalscheiding kan je met leerlingen prachtige projecten opzetten die aansluiten bij hun eigen leefwereld en hun gedrag. Een voorbeeld hiervan is Eco-Schools: het internationale keurmerk voor duurzame scholen, waarbij leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. Als gemeente kan je een sterke partner (SDG 17) hebben aan het onderwijs.

Meer weten?

Wil je hier meer over weten? Of wil je zelf aan de slag met de SDG’s in het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid? Neem contact met ons op en we vertellen je er graag meer over.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie