banner overig

Gemeenten hebben een belangrijke regierol in de transitie van aardgas naar aardgasvrij. De energietransitie is niet alleen een grote technische opgave voor gemeenten, maar vooral een grote sociale opgave. Onze tip: begin op tijd.

Grote opgave voor gemeenten

Als je namens een gemeente werkt aan de energietransitie ken je het waarschijnlijk: een overvolle agenda. Er ligt veel werk voor het opstellen van een Regionale Energie Strategie (RES), een regionaal plan voor de energietransitie. Dat vraagt om veel afstemming met alle stakeholders binnen de regio’s. Daarnaast moeten gemeenten in 2021 een Transitievisie Warmte hebben opgesteld. In deze visie breng je als gemeente samen met stakeholders in kaart wat per wijk de alternatieven zijn voor het gebruik van aardgas. Ook laat je met een tijdspad zien wanneer welke wijk aan de beurt is om van het gas af te gaan. Het moet een breed gedragen en bestuurlijk vastgesteld plan worden. 

Zowel de transitievisie warmte als de RES komen met participatie tot stand. De energietransitie is immers een sociale opgave die uiteindelijk in de wijken tot stand moet komen. Veel bewoners moeten daarbij zelf in actie komen. Het is daarom belangrijk dat bewoners zelf kunnen meedenken en meebeslissen over de toekomstige warmtevoorziening in hun wijk.

Nog niet alles duidelijk

Zowel het opstellen van de RES als de Transitievisie Warmte zijn opgaven die voortkomen uit het Klimaatakkoord, dat eind vorig jaar als ontwerp-akkoord werd gepresenteerd. De definitieve ondertekening van het Klimaatakkoord laat nog even op zich wachten. Ook de Leidraad die gemeenten gaat helpen bij het opstellen van de Transitievisie Warmte is nog niet beschikbaar. Veel gemeenten willen nog niet te veel communiceren en nog niet starten met het betrekken van bewoners, omdat het Klimaatakkoord nog niet getekend is en ze nog niet weten hoe de transitie precies vorm gaat krijgen.

Ga aan de slag!

Toch is het niet verstandig om als gemeente te wachten. Het is belangrijk om al wel te beginnen en inwoners te betrekken bij de energietransitie. Op dit moment weet het merendeel van de bewoners niet hoe een aardgasvrije maatschappij eruit ziet of dat die er aan komt. De bewoners die weten wat het is denken vaak dat ze pas rond 2050 in actie hoeven te komen. Het gevaar hiervan is dat bewoners zich verrast en overdonderd voelen als de gemeente aan de slag gaat met de eerste wijken en de kans is groot dat bewoners daarom in de weerstand schieten. Ga samen met bewoners aan de slag!

Bewoners kijken naar de gemeente wanneer ze zoeken naar informatie. Zorg als gemeente minimaal voor goede en heldere communicatie. Bewoners willen weten wat ze nu concreet kunnen doen. Welke slimme maatregelen kunnen ze nu al nemen wanneer ze bijvoorbeeld gaan verbouwen?

Maar ga vooral ook de wijken in. Vertel mensen wat de warmtetransitie inhoudt en wat ze kunnen verwachten. Vertel waar de gemeente mee bezig is. Vertel daarbij ook wat je als gemeente nog niet weet. Haal op en breng in kaart wat er speelt in de wijken en neem die kennis mee in het proces. Een goede wijkanalyses zorgt dat de juiste stakeholders betrokken kunnen worden bij de besluitvorming over de warmtetransitie.

Betrokkenen bij gemeenten hebben het druk, maar dat mag geen reden zijn om niet met bewoners en organisaties in gesprek te gaan. Sterker nog, betrokkenheid is een absolute voorwaarde voor het slagen van de warmtetransitie. Daarmee kun je niet wachten. Wil je weten hoe wij je daarbij werk uit handen kunnen nemen? Op deze pagina lees je meer over onze aanpak of neem contact met ons op!

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie