banner overig

Morgen 15 februari, is het weer Warmetruiendag! Maar wat is dat ook alweer? En waarom dan? Wij vertellen je alles wat je moet weten aan de hand van zes vragen.

Waar komt Warmetruiendag vandaan?

Warmetruiendag is begonnen in België, waar het Dikketruiendag heet. Eerst nam de provincie Zuid-Holland het over en sinds 2007 wordt het landelijk georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. De doelgroep werd steeds groter. Inmiddels doen zowel individuen, scholen, gemeenten, provincies en bedrijven mee.

Waarom wordt Warmetruiendag gehouden?

De trui staat symbool voor wat mensen zelf kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 70% van de energie die wereldwijd verbruikt wordt, bespaard kan worden. Bovendien wordt een kwart van alle energie in Nederland gebruikt om gebouwen te verwarmen! Warmetruiendag daagt mensen op een positieve manier uit om de verwarming gedurende een dag lager te zetten en zo zelf energie te besparen.

Wat is het effect van slechts een Warmetruiendag?

Je vraagt je vast af: ‘’Een dag per jaar… heeft dat nou wel zin?’’ Jazeker! Door de verwarming 1 graad lager te zetten, gebruik je 6% minder energie en stoot je 6% minder CO2 uit. Als heel Nederland de verwarming 1 graad lager zet op Warmetruiendag, besparen we samen 3.3 miljoen m3 gas, 2 miljoen euro en 6.3 miljoen kilo CO2 uitstoot. De hoeveelheid energie die we kunnen besparen op deze dag, staat gelijk aan wat de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog in een heel jaar gebruiken! Hoewel dit natuurlijk nog niet genoeg is, zorgt het ook voor enthousiasme en bewustzijn over energie besparen: uit onderzoek blijkt dat een op de vijf deelnemers (dat zijn zo’n 250.000 mensen) na Warmetruiendag bewuster omgaan met energie.

Wat levert het mij op?

Door slimmer en efficiënter met de verwarming om te gaan, gebruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat, want je stoot minder CO2 uit, maar ook voor je energierekening! Bijna de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Door de verwarming structureel slechts een graad lager te zetten, kun je per jaar veel geld besparen. Helemaal nu de gasprijzen zijn gestegen en nog verder zullen stijgen (bron)

Hoe kan ik zelf zuiniger omgaan met de verwarming?

Behalve de verwarming een graadje lager zetten, zijn er nog andere handige tips die je kunt toepassen om minder warmte te gebruiken. Door de deuren in huis te sluiten en alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent, kun je al 240 euro per jaar besparen. Verder kun je veel besparen door de thermostaat op 15 graden te zetten op momenten dat je het niet merkt: ’s nachts als je slaapt of overdag als er niemand thuis is.

Hoe kan ik meedoen aan Warmetruiendag?

Doe lekker een warme trui aan (de weersvoorspelling voor morgen is zo goed dat dit misschien niet eens nodig is) en zet je verwarming een paar graden lager. Thuis, maar ook op je werk of op school: doe het samen! Kijk op www.warmetruiendag.nl voor nog meer leuke initiatieven en inspiratie voor Warmetruiendag.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om energie te besparen? Neem dan contact met ons op! 

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…