banner overig

Bewoners vormen de belangrijkste succesfactor in de transitie naar aardgasvrije wijken. Toch gaat het in de praktijk vaak over techniek, plannen en financiën. Maar het zijn uiteindelijk de bewoners die het moeten ‘doen’ en gaan investeren in hun woning. Elk type bewoner benader je op een andere manier om hem voor te bereiden op aardgasvrij wonen.

Op dit moment weet het merendeel van de bewoners niet hoe een aardgasvrije maatschappij eruit ziet of dat die er aan komt. De bewoners die weten wat het is denken vaak dat ze pas rond 2050 in actie hoeven te komen. Het gevaar hiervan is dat bewoners zich verrast en overdonderd voelen als de gemeente aan de slag gaat met de eerste wijken. De kans is groot dat bewoners daarom in de weerstand schieten.

Starten met communicatie

Het is daarom belangrijk om bewoners nu al te informeren en te activeren. Neem ze mee in het proces en maak ze nu ‘aardgasvrijklaar’. Wanneer bewoners gaan verbouwen of een huis kopen kunnen zij mogelijk nu al wat stappen zetten richting een aardgasvrij huis. Dit gaat niet alleen om het verwarmen of het koken, maar ook over het isoleren van je huis. Bewoners kunnen daarmee nu ook al veel winst behalen in het besparen van de energie.

De ene bewoner is de andere niet. Sommige mensen hebben al meer kennis over de veranderingen die eraan komen en zijn enthousiaster om zelf al iets te doen dan anderen. Door onze praktijkervaring kennen wij de verschillende typen doelgroepen goed en hebben we bewezen, praktische aanpakken ontwikkeld om ze te informeren en ze in de actiestand te krijgen. Als het gaat om hoe betrokken bewoners zijn bij de energietransitie heb je bijvoorbeeld de actieve bewoner, de afwachtende bewoner en de afzijdige bewoner.

De actieve bewoner

Actieve bewoners willen nu al aan de slag met duurzaamheid en aardgasvrij. En dit kan in verschillende gradaties, bijvoorbeeld door nu al hun eigen huis te verduurzamen of door iets te organiseren in of voor de wijk. Deze bewoners hebben vaak zelf al geld gespaard voor zonnepanelen en zoeken naar informatie over welke panelen ze het beste kunnen kopen. Ze nemen in ieder geval zelf het voortouw en willen voornamelijk ondersteund worden. Om ze hierbij te helpen kijken we bijvoorbeeld met ze naar hun energierekening. Als daarop te zien is dat hun energiekosten vooral in gasverbruik zitten, levert isolatie veel meer op dan zonnepanelen. De actieve bewoners vinden het vaak leuk om met andere actieve bewoners werkgroepen te vormen om zo samen verder te komen.

De afwachtende bewoner

Afwachtende bewoners hebben wel eens van aardgasvrij gehoord, maar weten niet precies wat het is. Ze willen best dingen veranderen, zolang het niet te veel moeite of geld kost. Deze groep wil vooral weten wat aardgasvrij wonen precies inhoudt, wat het voor hen gaat betekenen en wanneer ze welke actie moeten ondernemen. Deze groep bewoners kan met een klein duwtje in de rug worden gestimuleerd tot actie, bijvoorbeeld door een gezamenlijke inkoopactie met de buurt of een training waarin ze inzicht krijgen hoe ze energie kunnen besparen. 

De afzijdige bewoner

Afzijdige bewoners vormen de grootste groep. Bij afzijdige bewoners staat duurzaamheid of de warmtetransitie niet op het netvlies. Een deel van deze bewoners weet of gelooft niet dat we echt van het aardgas af moeten, omdat ze veel verschillende verhalen horen. Een groot deel van deze groep voelt zich niet verantwoordelijk voor het probleem en de oplossing. Zij vinden dat de gemeente het moet regelen. Deze groep wil vooral ontzorgd worden: laagdrempelige informatie, gerust stellen, duidelijke keuzes geven en het financieel aantrekkelijk maken.

Deze groep bewoners heeft baat bij contact met actieve buren die laten zien hoe zij bezig zijn met de warmtetransitie. Van hun buren nemen ze meer aan dan van vreemden of de gemeente. Verder kan het ook vaak ook effectief zijn om bij deze groep meer te richten op de energiebesparing en wat dit voor hun eigen portemonnee oplevert. Hiermee zetten ze een eerste belangrijke stap richting aardgasvrij wonen en sluiten we direct ook aan bij hun behoeften en beweegredenen.  

Aansluiten bij behoeftes

Voor alle typen hebben we creatieve oplossingen die aansluiten bij de behoeftes van de bewoners. We maken in onze aanpak volop gebruik van de sociale communicatie- instrumenten als participatie en sociaal leren. We bereiken zo niet alleen de usual suspects, maar juist ook de groep afzijdige bewoners die (nog) geen interesse heeft in het onderwerp.

Meer informatie

Wil je meer weten over onze aanpak om bewoners aardgasvrijklaar te maken? Bekijk onze webpagina of neem contact met ons op. 

Meer weten?

Samantha

Samantha van Meurs

 (030) 635 89 10

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…