banner overig

‘In 3, 5 of 7 stappen naar aardgasvrij wonen’. Deze kop heb je de afgelopen tijd vast ook één of meerdere keren langs zien komen in kranten, op blogs of op websites. Onder dit soort berichten verschijnen wisselende reacties.

Mensen vinden de stappen vaak niet passen bij hun situatie, ze voelen zich niet gehoord of gezien en hoezo ‘“moeten” we van aardgas af?’ Elk huis in Nederland is anders en elke bewoner is anders. De ene bewoner heeft veel interesse in energie, de ander is nog steeds in de veronderstelling dat we aan het gas blijven. Het ene huis is modern en goed geïsoleerd, terwijl oudere huizen nog flink wat stappen moeten zetten. Tenslotte zijn er natuurlijk grote verschillen in budget en in ambitie. Die diversiteit maakt de energietransitie tot één van de meest complexe vraagstukken van de 21ste eeuw. Bij SME denken we dat de communicatie rondom deze transitie beter kan. Niet simpeler. Niet in minder stappen, maar wel met minder weerstand.

Hè? Wat gaat er gebeuren?

Het overgrote deel van de bewoners weet nu nog niet wat aardgasvrij precies is en wat hen te wachten staat. Als mensen het er over hebben, gaat het met name over de kosten en de moeite. En dat is logisch, want het is ook een grote opgave. Het is belangrijk om ons als professionals te beseffen wat we van bewoners vragen. Geef ze tijd om eraan te wennen en zich op de transitie voor te bereiden. Start op tijd met bewonerscommunicatie, ook als je nog niet precies weet wat het alternatief voor gas wordt of wanneer je in welke wijk start. Vertel bewoners wat je wel weet, wat je nog niet weet en wanneer de plannen gereed zijn. Vertel ze waar ze terecht kunnen voor vragen en welke stappen ze nu mogelijk al kunnen zetten. Denk aan: isoleren, energie besparen en slimme aankopen bij verbouwing of verhuizing.

Als je pas start met communiceren wanneer de plannen helemaal af zijn, is de kans op weerstand groter. Enerzijds omdat bewoners dan het gevoel hebben dat ze snel in actie moeten komen voor iets waar ze niet zelf voor kiezen. Maar ook omdat ze misschien toch net een nieuwe CV ketel hebben gekocht of een nieuw gasfornuis voor de nieuwe keuken, terwijl ze anders hier nog eens goed over hadden nagedacht.

Begrijpelijk en dichtbij

Het is nu de tijd om mensen mee te nemen in het proces richting aardgasvrij wonen. Om te werken aan een goede voedingsbodem voor draagvlak en medewerking voor later. Niet met een standaardbrief of blog over ‘3 simpele stappen’, maar door naar de mensen toe te gaan. Met praktische informatie en een creatieve werkvorm maak je bewoners wegwijs in de wereld van energiebesparing en duurzame energie, kan je hun vragen en zorgen direct beantwoorden en stimuleer je ze om nu al de eerste kleine stappen te zetten. Met maatwerk zorg je ervoor dat je aansluit bij de situaties en behoeften van de verschillende typen bewoners. Niet vanachter een bureau of in een grote zaal, maar in kleine groepen bij mensen thuis of in hun buurt.

Praktische tips

Wil je starten met bewonerscommunicatie? Dan geven we graag een paar praktische tips!

  • Ga echt in gesprek met mensen. Ga de wijk in en bij mensen langs. Hoor welke zorgen de bewoners hebben, wat nu nog onduidelijk is en waar ze behoefte aan hebben. Dit geeft je handvatten waar je vervolgens op in kunt spelen met je communicatie.
  • Werk samen met enthousiaste bewoners. Mensen nemen eerder een boodschap aan van iemand die ze kennen. Zijn er bewoners die al stappen gezet hebben op het gebied van aardgasvrij wonen? Zet deze mensen in de spotlight of geef ze een voorbeeldfunctie in de wijk.
  • Sluit aan bij natuurlijke verandermomenten: gaan mensen binnenkort verhuizen of verbouwen? Dan is de kans groot dat ze iets gaan doen aan de vloer, de CV, of de keuken. Als je toch al nieuwe spullen gaat kopen, is het gemakkelijker om stappen te zetten richting aardgasvrij.
  • Organiseer kleine sessies met lokale partners waarbij je mensen stimuleert om te starten met energiebesparing of isolatie. Zo heb je meteen de eerste energiewinst te pakken.

Alle wegen leiden naar aardgasvrij wonen

Elke bewoner is anders en bewandelt zijn eigen weg naar de aardgasvrije toekomst. Wanneer je als gemeente dit uitgangspunt omarmt kan de overgang naar aardgasvrij met een stuk minder weerstand verlopen.

SME en aardgasvrij

Voor gemeenten bieden wij een traject aan waarin we helpen om bewoners optimaal voor te bereiden op de komende energietransitie en hen te stimuleren om nu al de eerste stappen te nemen. We vertellen je er graag meer over.Als SME hebben we ruim 40 jaar ervaring met het stimuleren van duurzaam gedrag. Met onze praktische, creatieve en bewezen effectieve werkwijze leveren wij maatwerk voor de massa.

Wil je meer weten over aardgasvrij en hoe we je daarbij kunnen helpen? Kijk dan op www.sme.nl/aardgasvrij of neem contact met ons op.

 

Meer weten?

Bregje

Bregje van den Brand

 (030) 635 89 00

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fenergiearmoede.jpg&w=321&h=193&zc=1
29 sept 2021 door Lisa

Compensatie is niet de oplossing voor…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWijkvanNu.jpg&w=321&h=193&zc=1
28 sept 2021 door Imke

SME en partners gaan met WijkvanNu de…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…