banner overig

SME groeit! Sinds half mei versterkt Patricia Rijken het onderwijsteam in de functie van programmaleider onderwijs. Tijd om haar wat beter te leren kennen.

Patricia, wil je jezelf voorstellen?

Natuurlijk! Mijn naam is dus Patricia Rijken, geboren en getogen op de Veluwe, maar al sinds een flink aantal jaren woonachtig in Den Haag, vlak achter de duinen. In die duinen ben ik in mijn vrijetijd met mijn bejaarde hond regelmatig te vinden, maar de kans is ook groot dat je mij in de weekenden door Den Haag ziet fietsen, onderweg naar een gezellig terras of een verrassend festival ergens in de Haagse omgeving.

De afgelopen tien jaar ben ik werkzaam geweest in de Haagse regio als docent en projectbegeleider in het vmbo en mbo. Vanaf nu zal ik dan ook heel wat fietsuren gaan inleveren voor treinavonturen, maar ik ben stiekem een grote treinfan, dus dat zie ik niet als straf.

2019 06 07 Patricia

Je bent net begonnen als programmaleider onderwijs. Wat houdt dat precies in? En hoe ben je hier terecht gekomen?

Vanuit mijn werkzaamheden in het onderwijs was ik al bekend met Eco-Schools. SME was daardoor geen onbekende naam voor mij, maar pas toen ik de website bezocht zag ik de veelzijdigheid van de organisatie. De persoonlijke, praktische en creatieve aanpak van SME om mensen te stimuleren duurzame stappen te zetten spreekt mij heel erg aan. In mijn vorige functies binnen het onderwijs heb ik zelf ervaren hoe een dergelijke aanpak tot beweging en enthousiaste acties kan leiden. Dus ik zag in de functie bij SME de kans om mij hier volledig mee bezig te kunnen houden.

Na een aantal jaren in het bedrijfsleven én in het onderwijs werkzaam te zijn geweest, zal ik mijn kennis en ervaring nu bij SME gaan inzetten om deze verschillende werelden bij elkaar te brengen. Dit doe ik door scholen, mede via Eco-schools, begeleiding te bieden in de weg naar een onderwijsklimaat waarbinnen leerlingen en studenten als kritische kijkers en vindingrijke denkers voorbereid worden op een duurzame toekomst.

Je bent hier pas net, maar je hebt vast al wel een eerste indruk van SME.

Waar ik onmiddellijk blij van werd is het teamgevoel dat bij SME heerst. Al bij de eerste ontmoeting werd ik door iedereen ontzettend welkom ontvangen. Maar ik zag ook al snel hoe collega’s elkaar weten te vinden; er wordt met elkaar meegedacht, successen worden gedeeld en er wordt veel gelachen. Mijn collega’s hebben uiteenlopende expertises en dat die actief en openlijk worden uitgewisseld zie ik als een enorme kracht van de organisatie.  Dus ik ben trots dat ik onderdeel van SME mag zijn.

Waarvan krijg jij binnen je werk het meeste energie?

Als ik zie dat kinderen en jongeren vol overgave hun kritische blik geven op zaken, vervolgens met creatieve oplossingen en plannen komen en enthousiast aan de slag gaan. Dat enthousiasme voor een duurzame wereld straalt uit op de scholen en hun omgeving. Wanneer ik in mijn werk door advies, begeleiding en initiatieven een bijdrage kan leveren aan dat enthousiasme en ik hoor welke mooie stappen er binnen scholen genomen zijn, dan geeft dat zeker heel veel energie om door te gaan met bouwen aan onderwijs voor een duurzame toekomst! 

Meer weten?

Samantha

Samantha van Meurs

 (030) 635 89 10

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.