banner overig

Onze nieuwe projectleider onderwijs zal je wellicht niet ontgaan zijn. Ruth maakt sinds augustus deel uit van team onderwijs bij SME. Hoog tijd voor een voorstelrondje!

Ruth Pasternak- projectleider onderwijs SME

Ruth, kun je wat over jezelf vertellen?

Jazeker! Ik ben 29 jaar, afgestudeerd neerlandicus met communicatie-ervaring en een lesbevoegdheid, woonachtig in Nijmegen. Ik houd van treinreizen, thee drinken, tuinieren, mijn vrienden, yoga, de herfst en de lente. In mijn vrije tijd duik ik graag in een boek (lievelingsboek: ‘Is dit een mens’ van Primo Levi), houd ik ervan om in de bergen te vertoeven, in de tuin bezig te zijn en van wandelen in de natuur. Ik heb hechte vrienden die heel belangrijk voor me zijn. Als iemand zich niet prettig voelt, staat mijn deur altijd open. Ook daarbuiten ben ik graag in contact: ik geef bijles Nederlands aan nieuwkomers, ben actief in de politiek en speel cello in een groep met twee vrienden. We treden op voor Spelendergrijs, een vrijwilligersorganisatie die ouderen een muzikale of kunstzinnige avond biedt. Ik vind het mega bijzonder om te zien wat er gebeurt als we voor dementerende bejaarden optreden. Even herleven zij daardoor fijne tijden.

Hoe ben je bij SME terechtgekomen en wat houdt je functie in?

Ik stond voor de klas als docent Nederlands, maar ik was al een tijdje op zoek naar een baan waarin ik onderwijs en duurzaamheid kon combineren. Ik heb flink genetwerkt en een loopbaancoachtraject gevolgd. Dat heeft me geen windeieren gelegd, want SME is een fantastisch bedrijf om in te werken. Hier kan ik mijn passie voor jongeren, onderwijs en de taal met mijn andere liefde: ‘duurzaamheid’ combineren. Binnen SME zorg ik dat SME-onderwijsprogramma’s zoals Eco-Schools – constant verbeterd worden, dat programma’s uitvoerbaar zijn en ook zeker belangrijk in het drukke leven op een school: dat het léuk is om aan mee te doen! De platformen van Watereducatie, Eco-Schools en Dag van de Duurzaamheid zijn allemaal bedoeld als gemakkelijk toepasbare, inspirerende duurzaamheidskennis en -lesmaterialen.

Wat is je eerste indruk van SME?

Het is een open plek, waar iedereen merkbaar plezier heeft in zijn werk. Mensen die betrokken, bevlogen en opbouwend kritisch zijn. In gesprek wordt er altijd gedacht over wat de beste oplossing is. Hoe iets beter kan, zonder elkaar af te vallen, maar door sámen het resultaat beter te maken. Ik ben echt verrast over hoe proactief iedereen is. Je ziet het vaak in vacatureteksten, maar hier zit het gewoon in de natuur ingebakken. Ook zijn de collega’s heel prettig in contact en makkelijk benaderbaar. Een dynamisch bedrijf waar je je snel op je gemak voelt vanwege de ‘SME-sprankeling’ in ieders ogen.

Wat vind je het leukste aan je werk?

De mensen waarmee ik werk, en de afwisseling in mijn werk. Duurzaamheidsmensen in onderwijs zijn enthousiast, gedreven, ambitieus en volhardend. Mijn nabije collega’s zijn, zoals ik net al zei, open, opbouwend kritisch, actief en intelligent. Zowel praktisch als analytisch. Daarnaast noemde ik de afwisseling. Het ene moment ontwerp ik lessen over afval, geef ik trainingen aan waterschapmedewerkers of medewerkers van andere overheid, en het andere moment organiseer ik een duurzaamheidsevenement, heb ik contact met leerlingen en docenten of communiceer ik met belangrijke onderwijsspelers. En dat alles met één doel: helpen om onderwijsland duurzamer te maken. Ik geloof in de kritische en frisse blik van kinderen en jongeren die vinden dat dingen anders of beter kunnen. Ik geloof in docenten met oog voor duurzaamheid. Ik hoop in mijn functie te kunnen bijdragen aan het gevoel bij leerlingen en docenten: ‘het doet ertoe wat ik denk of vind over duurzaamheid.’

Benieuwd naar de rest van het team?

Ik maak graag kennis!

Meer weten?

Samantha

Ruth Pasternak

 (030) 635 89 03

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Algemeen
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fmensen%2FAnne_Schmidt_horizontaal.jpg&w=321&h=193&zc=1
07 okt 2021 door Kitty

Even voorstellen: Anne

Algemeen
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fmensen%2FCoco_de_Theije.jpg&w=321&h=193&zc=1
04 okt 2021 door Kitty

Even voorstellen: onze nieuwe collega Coco

Algemeen
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FWietske.JPG.jpg&w=321&h=193&zc=1
18 mei 2021 door Kitty

Even voorstellen: onze nieuwe collega Wietske