banner overig

 

 

Het is prachtig om te zien dat de aandacht voor groen hand over hand toeneemt. Opeens is groen weer overal goed voor: voor luchtkwaliteit, voor het tegengaan van obesitas, voor de bijen, voor natuurlijk voedsel, voor het tegengaan van eenzaamheid, voor de zorg, voor spelen in de natuur en zelfs voor de sociale cohesie.

Nu wisten we dit allemaal al, maar doordat alles nu eens bij elkaar komt kunnen we ook met recht aantonen dat het werkt. De verhalen van wetenschapsjournalist Mark Mieras liegen er niet om. We worden gezonder en voelen ons gezonder door groen. En ook de factsheet van Agnes van den Berg voor IVN met alle wetenschappelijke bewijslast voor het effect van groen is klip en klaar. 

2016 02 Groen gaat goed

Groen Dichterbij

In 2012 zijn IVN, Oranje Fonds, Buurtlink en SME Advies begonnen met het programma Groen Dichterbij. Mede door de steun van de Nationale Postcode Loterij was het mogelijk dit programma uit te voeren en konden we 800 groene buurtinitatieven in het land steunen met ontmoeten, onderling delen van kennis, prijzen en andere vormen van waardering. Naast de factsheets en de films zijn er ook twee onderzoekspublicaties ‘Hoe groen goed doet” en ‘Een goed klimaat voor buurtinitatieven”. Beide publicaties zijn nuttig, vol met praktische tips. Al deze kennis is nu breed beschikbaar en nog steeds blijven we via bijeenkomsten, website en sociale media de kennis delen.

Goedkoop, leuk en gezond

We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar misschien heeft groen Dichterbij toch wel een duwtje gegeven aan een nieuw bewustzijn dat groen werkt. En dat groen eigenlijk een heel goedkoop middel is voor een leuke en gezonde samenleving. In elk geval zien we mooie initiatieven zoals:

  • Groene schoolpleinen programma van Fonds 1818, waardoor al meer dan 200 basisscholen een groen schoolplein aan hebben kunnen leggen. 
  • Groen doet goed programma van de provincie Zuid-Holland, met als doel dat meer kinderen in aanraking komen met natuur en dat stadsnatuur stepping stones vormen naar de natuur in het buitengebied.
  • Groen Verbindt programma van het Oranje Fonds dat tot doel heeft om de verbinding van verzorgingshuizen en asielzoekerscentra met groen te maken.
  • Grijs Groen en Gelukkig programma van IVN met steun van de Nationale PostcodeLoterij om ouderen en groen te verbinden. Tenminste 10.000 ouderen moeten door het genieten van groen een gelukkigere oude dag krijgen.
  • Groene gezonde ziekenhuizen programma van vele gezondheidspartners samen met IVN en andere groene partners.
  • Tien Tilburgse Tuinen project van 13 volt, Universiteit Tilburg, Kant, IVN en SME Advies heeft laten zien dat in twee sociaaleconomisch zwakkere wijken in Tilburg er veel kan ontstaan door samen te werken aan groen. het begon met ene tuin en ging verder met een wandelgroep, en dramagroep en zelfs een eigen Groenewoud Academie waar bewoners colleges volgen.

Als we zien dat de samenleving groen weer weet te waarderen en we de positieve effecten daarvan gaan merken, dan wordt de samenleving een beetje gezonder en leuker. Het is goed om te zien dat het planten van zaadjes werkt.

 

 

 

Meer weten?

HakNeem contact met mij op.

Hak van Nispen
(030) 635 89 11
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.