Voor 28-40 uur per week

Gemeentes en woningcorporaties zien het belang van bewonersparticipatie, maar merken dat goede participatie in de praktijk best een vak apart is. Daarom werken wij met hen aan een gedragen duurzame aanpak, mét bewoners. Wij zoeken daarom een nieuwe collega die ons en onze opdrachtgevers komt helpen om bewoners te betrekken bij de energietransitie en aanpassingen vanwege klimaatverandering.

Spreek jij de taal van bewoners? Kan jij hun acties verbinden met grotere opgaven en kan jij ambities van overheden concreet maken voor bewoners? Dan zoeken wij jou! Solliciteer nu en kom ons versterken.

Particpatie voor je eigen leefomgeving!

Duurzaamheid is mensenwerk! Het is niet zo dat de overheid duurzaamheid voor ons kan regelen, we moeten (en mogen) steeds meer als inwoners zelf onze verantwoordelijkheid nemen als het gaat om duurzaamheid: sociaal én ecologisch.

Duurzaamheidsthema’s als energie, klimaat, afval/circulair, natuur/biodiversiteit, voedsel, welzijn, eenzaamheid, migratie en armoede zijn onderling nauw met elkaar verbonden. Als inwoners worden we allemaal met deze thema’s direct of indirect geconfronteerd. Het is de uitdaging om tot een duurzame samenleving te komen waarin we verantwoord met deze vraagstukken omgaan.

SME zit samen met onze partnerorganisatie GDO (vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling) in het hart van de geschetste ontwikkeling rond de samenleving en duurzaamheid. Samen met onze achterban van 90 gemeenten en 140 centra voor natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) versterken we de lokale structuur voor educatie en participatie. Zowel tactisch als uitvoerend werken wij hierin samen met overheden, onderwijs en duurzaamheidsorganisaties.

SME richt zich bij participatie vooral op:

 • Energiecoaches opleiden en netwerken daarvan ondersteunen, zodat inwoners van elkaar leren wat ze zelf kunnen doen binnen de energietransitie.
 • Het bestrijden van energiearmoede door middel van bijvoorbeeld witgoedregelingen bij gemeenten en woningbouwcorporaties.
 • Ontwikkelen van Wijkuitvoeringsplannen voor de energietransitie op wijkniveau. Wij verzorgen onder de noemer Wijk van Nu de participatie in de wijkuitvoeringsplannen. Hierbij werken we intensief samen met een technisch adviesbureau.Met partnerorganisatie GDO starten we met steun van de rijksoverheid de pilot om huurders te betrekken bij groen en duurzaamheid.
 • De NDE centra helpen in de ontwikkeling en versterking van lokale participatie op de thema’s energie, klimaat, natuur, voedsel, circulair en tegengaan armoede en eenzaamheid. Met trainingen, coaching en netwerkbijeenkomsten leren we met en van elkaar.Wat ga je doen?Wij zoeken een adviseur die ons team participatie komt versterken. De rollen waarin we jou zien zijn:
 • Energiecoaches trainen en netwerken van energiecoaches ondersteunen.
 • NDE centra helpen bij het ontwikkelen en versterken van lokale participatie.
 • Ontwikkelen en uitvoeren van het participatieonderdeel bij het opstellen van Wijkuitvoeringsplannen.
 • Maar ook een (deeltijd) detachering valt onder de mogelijkheden.

Je maakt deel uit van een team met een diversiteit aan expertises. Je gaat dus samen met collega’s aan de slag. Bevlogenheid en enthousiasme typeren je toekomstige collega’s. Met jouw zorgvuldige en gestructureerde manier van werken draag je bij aan de verdere professionele ontwikkeling van het team. Je ziet én pakt kansen op samen met partners die bijdragen aan de verankering van inwoners-participatie voor duurzaamheid.

Wie zoeken we?

Je hebt affiniteit met bewoners en participatie en wil jouw expertise op het gebied van participatie graag inzetten om de samenleving duurzamer te maken. Je deelt een visie met SME hoe duurzaamheid zijn weg in de sameleving nog beter kan vinden. Je vindt het leuk om op praktisch niveau bezig te zijn, maar hebt ook de match met de opdrachtgevers en het beleid dat zij ontwikkelen of ontwikkeld hebben. Je bent ondernemend met een grote dosis enthousiasme, daadkracht en creativiteit. Daarnaast neem je de volgende dingen mee:

 • Drie jaar werkervaring.
 • Ervaring met participatie en dat concreeet toe kunnen passen.
 • Een relevante afgeronde academische of hbo-opleiding.
 • Je vind het leuk om met zeer verschillende groepen mensen samenwerken en weet hen te raken en betrekken.
 • Je werkt goed samen in een team.
 • Je hebt oog voor ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen rondom duurzaamheid en lokale participatie.
 • Kennis van/interesse in landelijke ontwikkelingen.
 • Ervaring met het werken in, met of voor gemeenten of corporaties aangaande particiaptie, energie of duurzaamheid is een pre.

Naast inhoudelijke kennis en ervaring zien wij ook graag het potentieel en leermogelijkheden in een nieuwe collega en zijn we zeer benieuwd naar wat jij komt brengen!

Wat wij bieden

In deze functie draag jij samen met ons bij aan een duurzame wereld! Je werkt daaraan vanuit ons kantoor in Utrecht (of indien gewenst deels vanuit huis) met circa twintig betrokken collega’s. SME biedt graag ruimte aan zelfontwikkeling: door de keuze in welke projecten je graag mee draait, door te leren van collega’s of door op een andere manier eigen initiatief te tonen.

Daarnaast bieden wij je een goed pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo krijg je van ons een laptop en een werktelefoon. Wat je gaat verdienen is afhankelijk van je werkervaring. Salarisindicatie €3.300,- bij een 40-urig dienstverband.

Over ons

Mensen stimuleren tot duurzaam gedrag en duurzaam denken, dat is waar wij goed in zijn. Met bijna 50 jaar ervaring brengen wij mensen in beweging om vanuit positieve energie duurzame keuzes te maken. Dit doen we in verschillende werkvelden. Zo adviseren we overheden over duurzaamheids-beleid, stimuleren we bewoners tot duurzaam gedrag en coördineren we programma’s en ontwikkelingen in het onderwijs.

We werken veelal in opdracht van rijksoverheid, gemeenten, schoolbesturen en maatschappelijke organisaties. Ons werk is erg divers, maar onze werkwijze is altijd praktisch, persoonlijk en met creatieve oplossingen. Dat maakt ons werk effectief. Van wijk tot Rijk!

Reageren

Herken jij je in deze tekst? Laat dan wat van je horen, want misschien word jij wel onze nieuwe collega! Mail je cv en motivatie naar Imke Tegels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Reageren kan tot en met 28 februari. SME zet zich in voor een diverse en inclusieve organisatie en we nodigen daarom iedereen die zich herkent in deze vacature uit om te reageren.

Wil je meer weten over de procedure? Neem dan contact op met Imke Tegels (030-6358915, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wil je meer weten over de inhoud van de functie? Neem dan contact op met Hak van Nispen (06-24215099, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

ImkeImke Tegels

 (030) 635 89 15
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Algemeen
07 feb 2024 door Imke

Vacature: Beleidsadviseur natuur- en…

Algemeen
07 feb 2024 door Imke

Vacature: Projectleider natuur- en…

Educatie
25 jan 2024 door Simone

Whole school approach: van theorie naar…