Voor 28-40 uur per week

Ben jij goed thuis in wat er speelt op het snijvlak van onderwijs en duurzaamheid? En weet jij hoe de hazen lopen bij gemeenten, provincies en de rijksoverheid? En vind je het leuk om overheden beleidsmatig te ondersteunen om educatie te verbinden met hun beleidsthema’s als klimaat, energie, biodiversiteit en leefomgeving? Dan ben jij de nieuwe collega die we zoeken!

Onderwijs en duurzaamheid samen in ontwikkeling

Met alleen kennis doen we geen recht aan de sociale ontwikkeling en persoonsvorming van kinderen. In een snel veranderende samenleving zullen de jongeren ook vaardigheden moeten ontwikkelen om daarin te kunnen bewegen en zichzelf te zijn. Tegelijkertijd zien we dat overheden vanuit dossiers zoals klimaat, energie, afval, mobiliteit, biodiversiteit en leefomgeving meer en meer de samenleving willen betrekken en ook de verbinding zoeken met het onderwijs. De grote uitdaging is om samen te komen tot kwalitatief goed onderwijs waar duurzaamheid en natuur in verankerd is. Niet extra erbovenop, maar juist geïntegreerd.

SME zit samen met onze partnerorganisatie GDO (vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling) in het hart van de geschetste ontwikkeling rondom onderwijs en duurzaamheid. Samen met onze achterban van 90 gemeenten en 140 centra voor natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) versterken we de ondersteuningsstructuur die als ontwikkelpartner fungeert voor scholen en onderwijsprofessionals. Zowel tactisch als operationeel werken wij hieraan met overheden, onderwijs en duurzaamheidsorganisaties samen.

Wat ga je doen?

Wij zoeken een beleidsadviseur die ons team op beleidsmatig vlak komt versterken. De rollen waarin we jou zien zijn:

 • Als beleidsadviseur ontwikkel je een goed beeld van de urgentie, behoeften en mogelijkheden om duurzaamheid in het onderwijs te versterken. Je hebt zicht op zowel de kant van overheden als de kant van het onderwijs en vertaalt dit naar strategische- en beleidsnotities.
 • Als adviseur binnen grotere programma’s vertaal je beleids¬matige uitdagingen naar kansen voor educatie. Dit doe je bijvoorbeeld voor Agenda Natuurinclusief, programma Gezonde School, Alliantie schooltuinen, Watereducatie en Eco-Schools.
 • Je voert beleidsopdrachten uit voor gemeenten en NDE centra. Samen met beleidsadviseurs binnen gemeenten en NDE-centra help jij de ontwikkeling van de sector vooruit. Samen met onze partners streven wij ernaar om de landelijke ondersteuningsinfrastructuur voor het onderwijs te versterken met meer NDE-centra en een bredere taakstelling van die centra. Als beleidsadviseur speel je een cruciale rol in deze ambitie en werk je op de verbinding tussen beleid en praktijk, landelijk en lokaal. Dit doe je niet alleen maar samen met een team van collega’s vanuit SME en GDO.
 • Je zal een visie ontwikkelen op het werk en dit in kunnen brengen bij de diverse gesprekspartners. Dit zal niet alleen praten zijn, wij verwachten ook dat jij als adviseur opdrachtgevers gericht helpt met de vragen die zij ons stellen, dat kunnen onderzoeken, organisatieadvies, etc.

Je maakt deel uit van een team met een diversiteit aan expertises, je gaat dus samen met collega’s aan de slag. Bevlogenheid en enthousiasme typeren je toekomstige collega’s. Met jouw zorgvuldige en gestructureerde manier van werken draag je bij aan de verdere professionele ontwikkeling van het team. Je ziet én pakt kansen op samen met partners die bijdragen aan de verankering van natuur en duurzaamheid in het onderwijs

Wie zoeken we?

Je hebt affiniteit met onderwijs en wil jouw expertise op het gebied van beleidsontwikkeling daarvoor graag inzetten. Je deelt een visie met SME hoe duurzaamheid zijn weg in het onderwijs nog beter kan vinden. Je vindt het leuk om zowel op beleidsniveau, als op praktisch niveau bezig te zijn, opdat je je visie ook daadwerkelijk kunt realiseren.

Je bent ondernemend met een grote dosis enthousiasme, daadkracht en creativiteit. Daarnaast neem je de volgende dingen mee:

 • Minimaal vijf jaar werkervaring.
 • Ervaring met beleidsmatig werk en dit kunnen inzetten in concrete producten.
 • Een relevante afgeronde academische of hbo-opleiding.
 • Je bent analytisch sterk en hebt een vlotte pen.
 • Je werkt goed samen in een team.
 • Je hebt oog voor ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen.
 • Kennis van/interesse in landelijke ontwikkelingen.
 • Ervaring met het werken in, met of voor het onderwijs is een pré.

Naast inhoudelijke kennis en ervaring zien wij ook graag het potentieel en leermogelijkheden in een nieuwe collega en zijn we zeer benieuwd naar wat jij komt brengen!

Wat wij bieden

In deze functie draag jij samen met ons bij aan een duurzame wereld! Je werkt daaraan vanuit ons kantoor in Utrecht (of indien gewenst deels vanuit huis) met circa twintig betrokken collega’s. SME biedt graag ruimte aan zelfontwikkeling: door de keuze in welke projecten je graag mee draait, door te leren van collega’s of door op een andere manier eigen initiatief te tonen.

Daarnaast bieden wij je een goed pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo krijg je van ons een laptop en een werktelefoon. Wat je gaat verdienen is afhankelijk van je werkervaring. Salarisindicatie €4.000,- bij een 40-urig dienstverband.

Over ons

Mensen stimuleren tot duurzaam gedrag en duurzaam denken, dat is waar wij goed in zijn. Met bijna 50 jaar ervaring brengen wij mensen in beweging om vanuit positieve energie duurzame keuzes te maken. Dit doen we in verschillende werkvelden. Zo adviseren we overheden over duurzaamheids­beleid, stimuleren we bewoners tot duurzaam gedrag en coördineren we programma’s en ontwikkelingen in het onderwijs.

We werken veelal in opdracht van gemeenten, schoolbesturen en maatschappelijke organisaties. Ons werk is erg divers, maar onze werkwijze is altijd praktisch, persoonlijk en met creatieve oplossingen. Dat maakt ons werk effectief. Van wijk tot Rijk!

Reageren

Herken jij je in deze tekst? Laat dan wat van je horen, want misschien word jij wel onze nieuwe collega! Mail je cv en motivatie naar Imke Tegels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Reageren kan tot en met 28 februari. SME zet zich in voor een diverse en inclusieve organisatie en we nodigen daarom iedereen die zich herkent in deze vacature uit om te reageren.

Wil je meer weten over de procedure? Neem dan contact op met Imke Tegels (030-6358915, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wil je meer weten over de inhoud van de functie? Neem dan contact op met Hak van Nispen (06-24215099, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

ImkeImke Tegels

 (030) 635 89 15
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Laatste nieuws

Algemeen
07 feb 2024 door Imke

Vacature: Projectleider natuur- en…

Algemeen
07 feb 2024 door Imke

Vacature: Adviseur bewonersparticipatie

Educatie
25 jan 2024 door Simone

Whole school approach: van theorie naar…