banner overig

De gemeente Amstelveen bereidt bewoners en organisaties actief voor op wonen en werken in een duurzame leefomgeving zonder aardgas. Hoe de gemeente dat aanpakt staat beschreven in een voorbereidingsprogramma, opgesteld door SME in samenwerking met de gemeente. SME hielp de gemeente een voorbereidingsprogramma op te stellen dat aansluit bij verschillende groepen bewoners en organisaties en ze aanmoedigt om nu al energie te besparen.

Niet wachten op Transitievisie Warmte

Het voorbereidingsprogramma dat SME samen met de betrokken beleidsmedewerker van de gemeente schreef is een voorbereiding op de transitievisie warmte. Net als andere gemeenten brengt de gemeente Amstelveen daarin de komende tijd samen met stakeholders in kaart welke alternatieven er per wijk zijn om huizen te verwarmen zonder aardgas en welke wijk wanneer van het aardgas gaat.

Op dit moment is voor Amstelveen nog niet duidelijk voor welk alternatief voor de fossiele brandstoffen wordt gekozen. Het is een flinke uitdaging om te dat bepalen, waar alle gemeenten in Nederland voor staan. Toch wacht Amstelveen niet met het betrekken en informeren van bewoners tot het duidelijk is wat er precies gaat gebeuren. 

Aansluiten bij verschillende groepen bewoners

Amstelveen sessieSME hielp de gemeente Amstelveen om in een interactieve workshop in kaart te brengen wat er speelt bij bewoners. In hoeverre leeft het onderwerp al? Zo werden verschillende bestaande initiatieven op het gebied van energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie gevonden waarbij in het voorbereidingsprogramma wordt aangehaakt. Maar ook met welzijnsorganisaties werkt de gemeente samen.

Om nu al te kunnen beginnen heeft SME samen met gemeente Amstelveen verschillende groepen bewoners in kaart gebracht. De ene groep is al meer met aardgasvrij wonen bezig dan de andere. Elke groep bewoners wordt aangemoedigd om energie te besparen en bij verandermomenten zoals een verbouwing slimme keuzes te maken. Voor iedere groep gebeurt dat op een passende manier, die aansluit op de informatiebehoefte van de groep zelf.

Amstelveen stemt de communicatie per doelgroep af en heeft voor de rest van het jaar verschillende activiteiten op de planning staan. Informeren van inwoners gebeurt onder andere via de website van de gemeente en via de pagina Amstelveen wordt steeds gasvrijer. Ook organiseert de gemeente bijeenkomsten, zoals het stadsgesprek en informatieavonden over de collectieve inkoop van zonnepanelen en een collectieve isolatie-actie. Zo informeert de gemeente bewoners ook in hun eigen wijk.

Energie besparen

De aanpak in het ‘voorbereidingsprogramma Amstelveen aardgasvrij’ dat we samen met de gemeente schreven zorgt onder andere dat gemeente, bewoners, organisaties en de fysieke woningen en gebouwen, minder energie gaan gebruiken. Energiebesparing is een belangrijke voorbereiding op alle komende veranderingen? Alle energie die nu al bespaard wordt door gedrag en (kleine) technische aanpassingen, hoeft straks immers niet duurzaam te worden opgewekt.

Meer weten over onze aanpak?

Wil je ook beginnen met een samenhangende aanpak om bewoners en organisaties voor te bereiden op aardgasvrij wonen en de veranderingen die eraan komen? We helpen je graag om samen met stakeholders een plan van aanpak te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
2017 03 Rekenkamer Nieuwegein
14 mrt 2017 door Hak

Rekenkamercommissie Nieuwegein onderzoekt…

Beleid & proces
14 jan 2019 door Hak

Duurzame bedrijventerreinen: hoe doe je dat…

Beleid & proces
31 mei 2019 door Jolien

Wat zegt u eigenlijk, mevrouw?