banner overig

Als we vooruit kijken zien we dat het einde van de lopende collegeperiode in zicht komt. In maart 2022 zijn er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. Hoe staat het met de duurzaamheidsdoelstellingen uit het coalitieakkoord? Benieuwd naar hoe jouw gemeente presteert? Dit is het juiste moment voor de monitoring van het duurzaamheidsbeleid!

Duurzaamheid belangrijk thema bij volgende verkiezingen

De komende tijd is de aandacht vooral gericht op de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen, maar een jaar later staan de gemeenteraadsverkiezingen al voor de deur. Weten hoe je er nu voorstaat heeft direct invloed op de lokale verkiezingsprogramma’s en zal in veel debatten tijdens de verkiezingen naar voren komen. Niet eerder zal duurzaamheid zo’n prominente plek innemen op de politieke agenda. In dat licht is het natuurlijk relevant om te weten waar je als gemeente staat. Dit is voor de zittende wethouder een mooi moment om successen te delen en inzichtelijk te maken waar jouw gemeente het komende jaar nog een tandje moet bijzetten.

Quickscan duurzaamheid

Een quickscan van de speerpunten van het duurzaamheidsbeleid geeft sturing aan het debat. Nog beter is om integraal het duurzaamheidsbeleid aan de hand van vijf belangrijke thema's: energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie biodiversiteit en duurzame mobiliteit in kaart te brengen en te monitoren. Niet alleen nu, maar ook in de komende jaren waarin het van belang is om te blijven volgen of de gestelde doelen gerealiseerd worden.

Vaak is er binnen de ambtelijke organisatie al veel informatie beschikbaar, maar die informatie bereikt niet altijd de gemeenteraad, laat staan de inwoners. Het is dus belangrijk om die informatie in een overzichtelijke rapportage of infographic te delen. Wij helpen je om in beeld te krijgen waar je staat ten opzichte van je eigen doelstellingen, maar ook ten opzichte van landelijke ontwikkelingen of andere gemeenten.

Monitoring duurzaamheidsbeleid

Afhankelijk van de wensen bestaat onze monitoring uit:

  • bureau-onderzoek
  • interviews
  • een werksessie of een digitale enquête

We brengen in beeld welke successen te vieren zijn én waar de alarmbellen juist gaan rinkelen omdat de uitvoering achterblijft. We ondersteunen in het voorbereiden en het voeren van het gesprek met het college en de gemeenteraad over het (opnieuw) kloppend maken van beleidsdoelen en het budget en de capaciteit. Op die manier krijgt duurzaamheid in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de aandacht die nodig is om als gemeente een goed beleid te kunnen voeren.

Hulp nodig bij beleidsmonitoring? 

 Wij staan voor je klaar! Neem contact op met Frans via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer weten?

Frans

Frans te Braake

 (030) 635 89 02

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie