banner overig

De gemeente Drimmelen verduurzaamt de komende jaren aan de hand van een nieuw Programma Duurzaamheid: De Duurzame Big 5 van Drimmelen. SME bracht de uitgangssituatie voor Drimmelen in kaart door middel van een Quickscan duurzaamheid en hielp de gemeente bij het opstellen van het Programma. De gemeenteraad stemde afgelopen maand in met de duurzaamheidsambities en de maatregelen die zijn vastgelegd in het Programma.

De vraag vanuit Drimmelen

 In 2013 stelde de gemeenteraad van Drimmelen de Visie Duurzaamheid 2040 en een Beleidsplan duurzaamheid vast, die de afgelopen jaren als basis dienden voor het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan hard, denk bijvoorbeeld aan energietransitie en klimaatadaptatie. De gemeente Drimmelen wilde daarom het duurzaamheidsbeleid actualiseren om weer aan te sluiten bij actuele ontwikkelingen.

Quickscan duurzaamheid

Om in beeld te brengen waar Drimmelen al impact maakt met het huidige beleid en waar nog kansen liggen voor verbetering op het gebied van duurzaamheid, voerde SME samen met betrokken ambtenaren een Quickscan duurzaamheid uit. De uitkomsten daarvan vormden het vertrekpunt voor het opstellen van het nieuwe Programma Duurzaamheid.

Duurzaamheidspartners

Het Programma Duurzaamheid moest daarnaast goed aansluiten bij de Toekomstvisie en de Omgevingsvisie die Drimmelen in dezelfde periode opstelde als het programma duurzaamheid. Ook in die visies is duurzaamheid een belangrijk thema.

Verduurzamen van Drimmelen kan de gemeentelijke organisatie niet alleen. Daarvoor werkt de gemeente samen met verschillende duurzaamheidspartners. Verschillende organisaties en inwoners zijn daarom gevraagd om hun inbreng te leveren voor de Toekomstvisie, de Omgevingsvisie en het programma duurzaamheid. Om de partners niet te overvragen, deden we dat is een gezamenlijk proces voor de drie beleidsstukken.

Big 5 van Drimmelen

De ‘Big 5 van SME’ vormden het uitgangspunt voor het Programma. Dat zijn de belangrijkste duurzaamheidsthema’s van dit moment: energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit. Een integrale aanpak van duurzaamheid en het leggen van verbindingen tussen de verschillende thema’s waren belangrijke uitgangspunten voor de gemeente Drimmelen. Het resultaat is een programma duurzaamheid waarin de vijf thema’s terugkomen, toegespitst op de lokale situatie van Drimmelen.

Bekijk het Programma op Drimmelen.nl

Ook advies nodig bij lokaal duurzaamheidsbeleid?

Kun je ook hulp gebruiken bij het opstellen of actualiseren van duurzaamheidsbeleid voor jouw gemeente? Wij maken graag kennis om te zien wat we voor je kunnen betekenen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende digitale afspraak.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FQuickscan_circulaire_economie_1.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 juni 2021 door Jurgen

Kansen voor Circulaire Economie in…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie