banner overig

De gemeente Heemstede heeft een nieuwe nota Duurzaam Heemstede 2020-2024 met ambitieus maar realistisch beleid. De gemeenteraad stemde vanwege de coronamaatregelen tijdens een digitale vergadering unaniem in met het verbindende duurzaamheidsbeleid voor de komende jaren.

Integrale aanpak met projectgroep duurzaamheid

De vorige nota duurzaamheid van de gemeente Heemstede liep tot en met 2019. Er was dus behoefte aan een nieuwe nota die aansluit bij actuele ontwikkelingen. Aangezien ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid snel opvolgen, wilde de gemeente een nieuwe nota opstellen die goed aansluit bij de nieuwste ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan het Klimaatakkoord dat afgelopen jaar is gesloten.

De nota werd in een korte doorlooptijd opgesteld. De gemeente Heemstede had al een integrale projectgroep geformeerd met medewerkers uit verschillende beleidsvelden. De projectgroep had heldere kaders en een duidelijk omschreven gewenst projectresultaat voor ogen. SME hielp de gemeente om de ideeën binnen de verschillende afdelingen van de gemeente te bundelen en om te zetten in een heldere nota die voor de gestelde deadline kon worden afgerond.

Vijf duurzaamheidsthema

De nota Duurzaam Heemstede 2020-2024 is opgebouwd rond de vijf belangrijkste thema’s voor gemeentelijk duurzaamheidsbeleid van dit moment. Dat zijn de energietransitie, klimaatadaptatie, de circulaire economie, ecologie en biodiversiteit, en duurzame mobiliteit. Samen met de projectgroep is invulling gegeven aan die thema’s. Per thema zijn ambities en doelstellingen opgesteld die aansluiten bij de laatste landelijke, regionale en lokale ontwikkelingen. Het verbinden van de duurzaamheidsopgaven van verschillende afdelingen binnen de gemeentelijke organisatie was daarbij een belangrijk punt.

Ook werd de adviesgroep duurzaamheid geraadpleegd, die bestaat uit inwoners van de gemeente met expertise op het gebied van duurzame ontwikkeling. Die adviseerde onder andere om in de nota aan te sluiten bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Deze zeventien ontwikkelingsdoelen bevatten de belangrijkste uitdagingen waar we momenteel voor staan. Naar aanleiding van het advies legden we de nota langs de meetlat van de SDG´s om te zorgen dat alle relevante doelen aan bod komen.

Beknopte nota

Het resultaat is een beknopte en heldere nota waar de gemeente Heemstede de komende jaren voortvarend mee aan de slag kan. Communicatie en participatie hebben daarin een belangrijke plaats gekregen. De gemeente zoekt bij de uitvoering van de nota nadrukkelijk de samenwerking met organisaties en inwoners van Heemstede, om samen te werken aan duurzaamheid. Bij de nota is een uitvoeringsprogramma voor twee jaar opgesteld. Na twee jaar worden de resultaten geëvalueerd en kan zo nodig worden bijgestuurd.

Meer informatie

Bekijk de nota op heemstede.nl
Lees meer over onze aanpak bij het opstellen van duurzaamheidsbeleid

Hoe duurzaam is jouw gemeente?
Ben je bij een gemeente verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid? Vraag dan kosteloos jouw infographic aan.

Ja, ik wil de infographic ontvangen

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Duurzaamheidsbeleid
Beleidsplan Duurzame ontwikkeling
08 dec 2020 door Jurgen

SME helpt gemeente Teylingen met Beleidsplan…

Duurzaamheidsbeleid
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-04-24_Hoe_duurzaam_is_jouw_gemeente.jpg&w=321&h=193&zc=1
24 apr 2020 door Jurgen

Hoe duurzaam is jouw gemeente? Vraag je…

Duurzaamheidsbeleid
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-01-31_Participatie_TVW_2.jpg&w=321&h=193&zc=1
31 jan 2020 door Frans

Participatie bij de Transitievisie Warmte