banner overig

De gemeenteraad van Teylingen heeft een nieuw Plan Duurzame Ontwikkeling vastgesteld voor de komende vier jaar. Met het nieuwe beleidsplan zet de gemeente Teylingen ook de komende jaren stevig in op duurzame ontwikkeling. SME hielp de gemeente om het plan samen met ambtenaren, organisaties uit de gemeente, en met inwoners op te stellen. Ook hulp nodig bij het opstellen van een nieuw duurzaamheidsbeleid? Neem contact met ons op.

SME begeleidde het proces en ondersteunde de gemeente Teylingen bij het opstellen van het beleidsplan. Onze kracht is het opstellen van beleid met de mensen die het moeten gaan uitvoeren. Zo waren ambtenaren van verschillende beleidsvelden nauw betrokken. Op deze manier zorgen wij ervoor dat het plan bij iedereen gaat leven. Bij het opstellen van het Beleidsplan Duurzame Ontwikkeling hebben wij de stand van zaken binnen de gemeente in beeld gebracht. Wij hebben gekeken naar de huidige doelstellingen en hebben geluisterd naar de ideeën van alle betrokken partijen in een werksessie. De uitkomsten van die inventarisatie maakten, in combinatie met de (inter)nationale, regionale en lokale kaders, duidelijk welke opgaven er lagen voor Teylingen voor de komende jaren.

Participatie: opgesteld met de samenleving

De gemeente Teylingen heeft er nadrukkelijk voor gekozen om het beleidsplan samen met de samenleving op te stellen. SME heeft veel ervaring in het betrekken van de juiste partijen in het proces. Naast de betrokken ambtenaren vroegen we daarom ook aan inwoners en organisaties om mee te denken over het duurzaamheidsbeleid voor de komende jaren. Onder inwoners hielden we een digitale raadpleging, via het burgerpanel. Ze gaven daarin aan wat zij belangrijk vinden op het gebied van duurzaamheid. Ook organiseerden we een inloopavond en in elke kern van de gemeente een bewonersavond met een quiz. Deelnemers konden niet alleen leuke en duurzame prijzen winnen, maar ook hun mening geven over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente.

 

Ambitieus plan

SME heeft geholpen met het formuleren van ambities en doelstellingen voor vijf thema’s. De thema’s omvatten de belangrijkste duurzaamheidsopgaven voor gemeenten op dit moment, zoals de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, en biodiversiteit. Het thema inclusieve samenleving of sociale duurzaamheid komt in al die andere thema’s terug, want iedereen moet binnen de gemeente Teylingen mee kunnen doen aan duurzame ontwikkeling. Om daarvoor te zorgen worden bijvoorbeeld energiecoaches ingezet en straatprojecten georganiseerd.

Uitwerking naar concrete acties

Bij de uitwerking naar concrete acties voor de komende jaren zijn zowel de ambtelijke organisatie en externe partners betrokken. Denk daarbij aan de Omgevingsdienst, de Fairtrade-werkgroep, een ondernemersvereniging en natuurorganisaties. De acties en maatregelen zijn vastgelegd in een uitvoeringsprogramma bij het Plan Duurzame Ontwikkeling. De uitvoering van die acties wordt de komende jaren jaarlijks gemonitord.

Beleidsplan Duurzame ontwikkeling

Bron foto: Gemeente van Teylingen

Duurzame ontwikkelingsdoelen

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties lopen als een rode draad door het Plan en het uitvoeringsprogramma. De gemeente koos ervoor om Global Goals Gemeente te worden en zet de ontwikkelingsdoelen van de VN centraal. De Ontwikkelingsdoelen omvatten de 17 grootste uitdagingen waar de wereld op dit moment voor staat. Ze vormen een internationale leidraad voor duurzame ontwikkeling in de sociale en fysieke aspecten van onze omgeving. Door het Plan Duurzame Ontwikkeling daaraan te koppelen laat de gemeente zien hoe zij verantwoordelijkheid neemt en binnen de gemeente bijdraagt aan de oplossing van mondiale vraagstukken.

Bekijk het Plan Duurzame Ontwikkeling en het uitvoeringsprogramma op de website van de gemeente teylingen.

Wil je ook nieuw duurzaamheidsbeleid voor jouw gemeente?

Wij helpen je graag bij het opstellen van een duurzaam beleidsplan. Neem vrijblijvend contact op om je wensen met ons te bespreken.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Duurzaamheidsbeleid
Nieuwe nota duurzaamheid voor gemeente Heemstede
27 mei 2020 door Jurgen

Nieuwe nota duurzaamheid voor gemeente…

Duurzaamheidsbeleid
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-04-24_Hoe_duurzaam_is_jouw_gemeente.jpg&w=321&h=193&zc=1
24 apr 2020 door Jurgen

Hoe duurzaam is jouw gemeente? Vraag je…

Duurzaamheidsbeleid
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-01-31_Participatie_TVW_2.jpg&w=321&h=193&zc=1
31 jan 2020 door Frans

Participatie bij de Transitievisie Warmte