banner overig

Vanaf februari 2019 ondersteunden DWA en SME de gemeente Ede bij het opstellen van een eerste schets voor een Transitievisie Warmte (TVW). Zoals bij al onze projecten zetten we ook hierbij mensen centraal. Eén van de manieren waarop dat bij deze opdracht gebeurde was een sessie met de Denktank Ede Energieneutraal.

Grote vraag bij het vormgeven van de participatie bij het opstellen de TVW is wie je wanneer en op welk moment in het traject betrekt. In het geval van Ede is ervoor gekozen om de bouwstenen voor de schets TVW te bespreken met de Denktank Ede Energieneutraal. Deze denktank is in 2016 ontstaan bij de ontwikkeling van de Routekaart Ede Energieneutraal 2050. De denktank bestaat uit ongeveer 25 bewoners en (vertegenwoordigers van) maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven en wordt regelmatig door de gemeente gevraagd mee te denken over uitvoering van onderdelen van de routekaart. De TVW is één van die onderdelen.

Neem een paar stappen terug

Eind september 2019 werden de leden van de denktank uitgenodigd voor een gesprek over de bouwstenen voor de conceptschets TVW.  Zo’n 30 leden reageerden geïnteresseerd op deze uitnodiging.

Na een welkomstwoord van wethouder Lex Hoefsloot begonnen we de avond met een voorstelrondje op basis van de vraag hoe iedereen dacht over ‘Ede aardgasvrij’. Staan ze te trappelen om te beginnen of vinden ze het maar onzin? Daarna kon iedereen zijn of haar vragen, opmerkingen en zorgen over aardgasvrij op de muur plakken.

Vervolgens gingen we de inhoud in. Hoewel het verleidelijk is om met zo’n denktank direct de diepte in te gaan, is het goed om te beseffen dat een groot deel van de mensen nog niet zo goed in het onderwerp ‘aardgasvrij’ zit als de professionals.  Het is daarom ook nodig om een paar stappen terug te zetten en de ruimte te nemen om iedereen op een basiskennisniveau te brengen.

Na een korte introductie op wat een Transitievisie Warmte eigenlijk is -en wat hier allemaal in komt te staan- werden de aanwezigen gevraagd om te reageren op de 10 geformuleerde uitgangspunten. Vervolgens volgde een presentatie van de verschillende aardgasvrije warmtealternatieven, de afwegingscriteria voor de mogelijke keuzes en wat dit in globale zin zou betekenen voor de verschillende wijken in Ede.

De vervolgstappen

De avond werd afgesloten met een doorkijkje naar de komende periode. We bespraken de stappen die nodig zijn om van de schets TVW naar een definitieve versie te komen met concrete uitvoeringsplannen per wijk. De gemeente nodigde de denktank uit om samen met de kernstakeholders mee te denken over de aanpak en uitvoering van deze vervolgstappen. De eerste ideeën hierover werden al enthousiast gedeeld. Een mooie start van een langdurige participatie.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Energietransitie
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-04-23_luisteren_naar_weerstand_energietransitie.jpg&w=321&h=193&zc=1
23 apr 2020 door Hak

Energietransitie: luisteren naar weerstand

Energietransitie
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2019%2F2019-12-01_gemeenten_warmtetransitie.jpg&w=321&h=193&zc=1
02 dec 2019 door Jurgen

Gemeenten maken stappen in warmtetransitie,…