banner overig

Gemeenten zijn op dit moment al veel meer bezig met de warmtetransitie dan een half jaar geleden. Maar op welke moment en op welke manier ze bewoners bij die transitie kunnen betrekken, blijft voor veel gemeenten een lastige vraag. Dat bleek wel tijdens een inspiratiesessie over het voorbereiden van bewoners op aardgasvrij wonen, die we afgelopen maand bij SME organiseerden.

Het was de tweede keer dat we zo’n inspiratiesessie over de warmtetransitie en het in beweging brengen van mensen organiseerden voor medewerkers van gemeenten en andere partners. Het was deze keer mooi om te zien dat de gemeenten aangaven gemiddeld al veel meer bezig te zijn met de warmtetransitie, ten opzichte van deelnemers van onze inspiratiesessie een half jaar geleden. Op een schaal van 1 tot 10 schaalden gemeenten zich de vorige keer nog erg laag in; deze keer lagen de cijfers al een stuk hoger.

Het bereiken en betrekken van bewoners blijft lastig

Hoewel gemeenten al meer met de warmtetransitie bezig zijn, blijft het lastig om bewoners tijdig te betrekken en bereiken. De technische aspecten om van het aardgas af te gaan, krijgen nog steeds meer aandacht. Op de vraag wat ze tijdens de sessie hoopten te leren, gaven gemeenten aan vooral op zoek te zijn naar antwoorden rondom de volgende drie thema’s:

  • Hoe en wanneer moet ik starten met communicatie over aardgasvrij wonen?
  • Hoe breng ik bewoners in beweging?
  • Met welke praktische werkvormen bereid je bewoners voor op aardgasvrij?

Senior adviseurs Bregje van den Brand en Imke Tegels deelden hun kennis en ervaring om gemeenten te helpen bij deze vragen. Waarbij Bregje van den Brand inzoomde op de vraag welke stakeholder je op welk moment betrekt, liet Imke Tegels met praktijkvoorbeelden zien hoe je bewoners met laagdrempelige werkvormen in beweging brengt. We delen de kern van onze presentatie de komende tijd ook in een aantal artikelen, maar hieronder alvast twee belangrijke tips.

Start nu met laagdrempelige communicatie

Veel gemeenten vinden het lastig te bepalen wanneer ze starten met actieve communicatie over de warmtetransitie. Ze hebben immers nog niet alle antwoorden op vragen van bewoners paraat. Toch is het van groot belang om nu te starten, met de informatie die je al wel kunt delen. De informatie die voor ons als professional al bijna vanzelfsprekend is, is voor het overgrote merendeel van de mensen nieuws. Zo horen we tijdens onze workshops de meest uiteenlopende reacties wanneer het over wonen zonder aardgas gaat, zoals: ‘we moeten gas blijven gebruiken, anders blaast de aarde op!’ of ‘ik wil niet van het gas af, want ik hou van een warm huis.’

Met een goede basistekst op de website, in de lokale kranten en op sociale media sla je als gemeente al een mooie slag. Inleven in de doelgroep is hierbij wel van groot belang. Groot voordeel hierbij is dat wij als professionals zelf ook tot de doelgroep behoren. Ook wij wonen in een huis dat uiteindelijk aardgasvrij moet worden. Toets dan ook je eigen communicatie: ‘Zou ik hier enthousiast van worden? Zou ik deze bijeenkomst willen bijwonen?’ Als jij volmondig ‘ja’ zegt, toets je het ook nog even bij de buurman, je partner of (schoon)moeder. Deze simpele test kan je helpen om je communicatie nog beter te laten aansluiten op de doelgroep. Ga je hiermee aan de slag en kan je wat hulp gebruiken? SME kan je hierin ondersteunen!

Energie besparen belangrijke focus

Een van de tips van Imke is om aan te sluiten bij waar mensen mee bezig zijn: ‘Als iemand net zijn eerste ledlamp wil gaan kopen, is het demotiverend als iemand zegt dat dat maar een druppel op de gloeiende plaat is en dat je huis eigenlijk helemaal duurzaam en aardgasvrij moet zijn. Dat betekent dat je als professional soms even door de knieën moet en wat lager moet instappen dan je zou willen.’

Door het klein te houden en mensen te stimuleren tot het besparen van energie zetten ze nu al hele mooie stappen richting een duurzame toekomst. Bewoners leren bewust om te gaan met energie en kunnen vanuit hier een grotere stap zetten richting een aardgasvrije woning. Om bewoners hiertoe te stimuleren zijn diverse laagdrempelige werkvormen beschikbaar. Van een Energybattle tot het opleiden van energiecoaches in de buurt.

Of maak gebruik van onze aardgasvrij-workshop, waarbij we bewoners met leuke interactieve oefeningen stimuleren tot energiebesparing én op een toegankelijke manier in gesprek gaan over de transitie naar aardgasvrij wonen in jouw gemeente. 

Meer weten?

Wil je meer weten over het betrekken of bereiken van bewoners rondom de energietransitie? Neem gerust contact met ons op. Met ons breed inzetbaar team kunnen we je helpen bij diverse uitdagingen op het gebied van beleidsontwikkeling, participatie en communicatie én het geven van de energieworkshops.

PS. Wil je de overige tips uit de inspiratiesessie ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Energietransitie
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-04-23_luisteren_naar_weerstand_energietransitie.jpg&w=321&h=193&zc=1
23 apr 2020 door Hak

Energietransitie: luisteren naar weerstand

Energietransitie
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-02-10_toetsen_TVW_Ede.jpg&w=321&h=193&zc=1
10 feb 2020 door Jurgen

Denktank Ede voor Transitievisie warmte