banner overig

Het kan voor gemeenten soms lastig zijn om afspraken te maken met scholen om afvalscheiding voor elkaar te krijgen en zwerfafval aan te pakken. Geldt dat ook voor jullie gemeente? Geef je dan op voor de gratis maatwerkondersteuning afvalvrije scholen van Rijkswaterstaat. Je krijgt dan enkele dagen gratis ondersteuning van een adviseur. Ik ben een van deze adviseurs!

Wat houdt het in?

Met de maatwerkondersteuning komt één van de adviseurs enkele dagen met jullie situatie meekijken. We kijken hoe het nu gaat en hoe de verschillende afdelingen binnen de gemeente samenwerken met scholen, afvalinzamelaars en andere betrokkenen. Bestaande activiteiten proberen we te verbeteren met behulp van inzichten en ervaringen van de afgelopen jaren. De maatwerkondersteuning kan over een breed vraagstuk gaan, maar kan zich ook focussen op een bepaald onderdeel. Hieronder een paar voorbeelden.

Projecten en programma’s

Een afvalvrije school is een school waar zo min mogelijk afval vrijkomt en waar het afval 100% gescheiden wordt en er geen restafval meer is. Om te komen tot een afvalvrije school wordt er dus ingezet op afvalpreventie en op afvalscheiding. Er zijn verschillende (educatie) projecten die kunnen helpen om beiden doelen te bereiken. Maar welke projecten en programma’s passen bij jullie scholen? Wat werkt wel en niet? En wat vraagt dit van de gemeente?

Gedragsverandering

Afvalvrije scholen vragen voornamelijk om een gedragsverandering bij leerlingen, docenten, schoolleiders en ouders. Voor veranderingen in het gedrag is het belangrijk te beseffen dat veel van ons gedrag voortkomt uit gewoonten en onbewust gebeurt. Of we ons gedrag veranderen, hangt grotendeels af van of we dit willen en kunnen. In beide aspecten kan de school richting leerlingen een belangrijke rol vervullen. Als gemeente kan je de school hierin faciliteren. Benieuwd hoe je de scholen kunt stimuleren richting afvalscheiding en afvalpreventie?

Wat kan de gemeente doen?

Veel dingen kunnen scholen zelf in gang zetten, zowel op het gebied van gedragsverandering of projecten. Maar ook als gemeente kun je een belangrijke rol vervullen. Zien de scholen door de bomen het bos niet meer? Weten ze niet waar ze terecht kunnen voor goede educatieve materialen? Of werken de projecten die regionaal voor handen zijn niet? Als gemeente kun je hierin faciliteren, het aanbod vindbaar maken of helpen te ontwikkelen zodat er meer resultaat mee wordt bereikt.

Meedoen?

In de maatwerkregeling afvalvrije scholen is plek voor 16 geïnteresseerde gemeenten die aan de slag willen. De regeling loop van medio 2018 tot en met medio 2019 en ongeveer tien gemeenten zijn al een stap verder geholpen. Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Neem gerust contact op met mij op!  

Meer weten?

Anna

Anna Vanderveen

 (030) 635 89 21

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
2017 03 Rekenkamer Nieuwegein
14 mrt 2017 door Hak

Rekenkamercommissie Nieuwegein onderzoekt…

Beleid & proces
20 mrt 2019 door Jurgen

Amstelveen bereidt bewoners voor op…

Beleid & proces
14 jan 2019 door Hak

Duurzame bedrijventerreinen: hoe doe je dat…