banner overig

Op donderdag 21 maart organiseerde SME de inspiratiesessie over het voorbereiden van bewoners op aardgasvrij wonen. Kon je er niet bij zijn? Geen nood! We praten je op hoofdlijnen bij.

Nadat we elkaar wat beter hebben leren kennen vertelde Bregje, senior adviseur beleid & proces, over de energietransitie-opgave. Wat komt er onder andere vanuit het Klimaatakkoord allemaal op ons af? Wat is precies de uitdaging voor gemeenten? En wat zijn belangrijke deadlines? Voor veel gemeenten is de opgave min of meer duidelijk. Zo beginnen steeds meer gemeenten aan het opstellen van de Transitievisie Warmte. Tegelijkertijd wordt ook steeds duidelijker dat gemeenten dit niet alleen kunnen. De energietransitie is bij uitstek een opgave waarbij mensen – bewoners en professionals -  een rol hebben en van groot belang zijn. En al deze mensen zullen op een bepaald moment, ieder vanuit hun eigen rol en mogelijkheden, in beweging moeten komen.

De belangrijkste vraag voor deelnemers is dan ook: Op welke momenten betrek je bewoners en op welke manier kan je dat dan doen? In de basis is dat volgens ons: bewoners betrekken bij de plannen in ontwikkeling (zoals de Transitievisie Warmte) en bewoners nu al voorbereiden op aardgasvrij wonen.

Bewoners en de Transitievisie Warmte

In de Transitievisie Warmte brengen gemeenten in kaart wanneer welke wijk van het aardgas afgaat en met welk alternatief. Dit moet niet alleen technisch kloppen, maar vraagt ook om betrokkenheid en draagvlak van professionals én bewoners. Het gaat namelijk om de gebouwen van professionals en de huizen van bewoners waar dingen gaan veranderen. Neem de belangen van de bewoners hierin mee door het proces van de transitievisie tweeledig in te steken. Enerzijds richt je je op het technische spoor en de alternatieven voor aardgasvrij, en anderzijds richt je je ook op het sociale spoor. Breng hiervoor in beeld hoe de wijken ‘sociaal gezien’ zijn opgebouwd. Wat voor typen bewoners wonen er? Wat leeft er onder de mensen? In hoeverre zijn mensen al bezig met aardgasvrij? Zijn er al bewonersinitiatieven actief of in oprichting?

Betrek bewoners vervolgens op het goede moment bij de totstandkoming van de transitievisie, op een manier die past bij de bewoners en de participatiewensen van de gemeente.

‘’ Het is belangrijk om ons als professionals te beseffen wat we van bewoners -en andere stakeholders- vragen. Geef ze de tijd om eraan te wennen en zich op de transitie voor te bereiden.’’

Bewoners voorbereiden op aardgasvrij wonen

Terwijl steeds meer gemeenten starten met het maken van de Transitievisie Warmte, horen bewoners ook steeds meer over aardgasvrij. Op tv, in kranten, tijdens verkiezingsdebatten, op verjaardagen of praatjes op straat. Op basis van deze informatiebronnen vormen ze een eigen beeld en hebben ze vragen. Sommige bewoners staan te trappelen om te beginnen, maar er zijn er ook nog meer dan genoeg die er zo hun bedenkingen bij hebben of die nog nooit van hebben gehoord. Het is belangrijk om al deze mensen voor te bereiden op wat er komen gaat. Ook als je nog niet alle antwoorden hebt.

Doe dit gestructureerd en doordacht door eerst een plan van aanpak op te stellen. Wat speelt er bij bewoners? Hoe ‘ver’ zijn mensen en zijn er al initiatieven? Sluit aan op wat er al is en waar er nog kansen liggen. Stel een brede communicatieaanpak op met website, goede en bij elkaar aansluitende informatiestromen vanuit verschillende partijen en een duidelijk aanspreekpunt. Maar zorg ook voor een maatwerkaanpak per wijk of type bewoner. Het doel van het plan van aanpak is om aardgasvrij begrijpelijk te maken voor bewoners en ze voor te bereiden op wat komen gaat. Stimuleer bewoners om – waar en wanneer dat kan - nu al slimme stappen te zetten en zorg vanuit de gemeente voor eenduidige en heldere communicatie over aardgasvrij.

Energiebesparing belangrijke focus

Dat we de komende jaren gaan overstappen op andere energiebronnen is belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is hoe bewoners hiermee omgaan. Op dit moment is de energievraag van de Nederlandse maatschappij veel te hoog om daar op een duurzame manier in te voorzien. Naast andere energie is het dus ook belangrijk dat we met elkaar minder energie verbruiken. De meest duurzame energie is immers de energie die we niet verbruiken. Met onze projecten realiseren we een blijvende besparing van 15% puur door duurzaam gedrag te stimuleren. Imke, senior adviseur bewoners & gedrag, gaf tijdens de sessie in kijkje in de keuken van ‘de kunst van het verleiden’. Hieronder twee van de vele tips die Imke gaf.

Tip 1: Sluit aan bij wat mensen nu bezighoudt

Een van de tips van Imke is om aan te sluiten bij waar mensen mee bezig zijn: ‘Als iemand net zijn eerste ledlamp wil gaan kopen, is het demotiverend als iemand zegt dat dat maar een druppel op de gloeiende plaat is en dat je huis eigenlijk helemaal duurzaam en aardgasvrij moet zijn. Dat betekent dat je als professional soms even door de knieën moet en wat lager moet instappen dan je zou willen.’ Door het klein te houden en mensen te stimuleren tot het besparen van energie zetten ze nu al hele mooie stappen richting een duurzame toekomst. Bewoners leren bewust om te gaan met energie en kunnen vanuit hier een grotere stap zetten richting een aardgasvrije woning.  

Tip 2: Toets de communicatie

Inleven in de doelgroep is van groot belang. Groot voordeel hierin is dat wij als professionals ook zelf de doelgroep zijn. Ook wij wonen in een huis dat de komende jaren aardgasvrij moet worden. Toets dan ook je eigen communicatie: ‘Zou ik hier enthousiast van worden? Zou ik deze bijeenkomst willen bijwonen?’ Als jij volmondig ‘ja’ zegt, toets je het ook nog even bij de buurman, je partner of (schoon)moeder. Deze simpele test kan je helpen om je communicatie nog beter te laten aansluiten op de doelgroep.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze visie of aanpak op de energietransitie? Wij helpen je graag om ook in jouw uitdaging mensen centraal te zetten! Ook organiseren we later dit jaar waarschijnlijk nog een keer een inspiratiesessie, waarbij de focus meer ligt op de casussen van deelnemers en gaan we in groepen werken aan de casussen. Lijkt dit je wat? Laat het ons dan vast weten!

Meer weten?

Samantha

Samantha van Meurs

 (030) 635 89 10

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Rekenkameronderzoek
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2020%2F2020-03-13_Rekenkameronderzoek_Ermelo.jpg&w=321&h=193&zc=1
13 mrt 2020 door Jolien

Rekenkameronderzoek Ermelo: op koers en…

Rekenkameronderzoek
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2019%2F2019-08-22_Rekenkameronderzoek_2.jpg&w=321&h=193&zc=1
22 aug 2019 door Jolien

Rekenkameronderzoek naar duurzaamheid: tips…

Rekenkameronderzoek
2017 03 Rekenkamer Nieuwegein
14 mrt 2017 door Hak

Rekenkamercommissie Nieuwegein onderzoekt…