In veel gemeenten staat de circulaire economie nog in de kinderschoenen. Dat bleek tijdens een inventarisatie onder de deelnemers aan ons webinar circulaire economie voor gemeenten dat SME afgelopen week organiseerde. Tijdens het webinar deden de deelnemers inspiratie op om in hun gemeente aan de slag te gaan met dit thema. Ook benieuwd? Vraag de link naar het webinar aan!

Circulaire economie in de kinderschoenen

Tijdens het webinar gingen Lisa Kouwenberg en Jurgen Broeders in op de circulaire economie en vooral op de rol die gemeenten daarin kunnen spelen. De deelnemers, veelal medewerkers van gemeenten, gaven aan dat de circulaire economie in hun gemeente nog in de kinderschoenen staat. Over het algemeen is het beleid vooral gericht op alleen afval, terwijl het thema breder is dan dat.

Gemeenten kunnen verschillende rollen spelen in het aanjagen van een circulaire economie. Naast de rol van inzamelaar en aanbieder van afvalstromen is ook de rol van afnemer belangrijik. Door circulair in te kopen en aan te besteden draagt een gemeente bij aan een circulaire economie. De rollen van afstemmer en aanjager van de circulaire economie zijn zo mogelijk nog belangrijker. Aan de hand van inspirerende voorbeelden uit koplopergemeenten gingen we daar dieper op in.

Webinar circulaire economie gemeenten

Aanjagen van de circulaire economie

Het is van belang dat gemeenten de circulaire economie kunnen aanjagen en kunnen bijdragen aan het scheppen van een circulair klimaat. Door samen op te trekken met ondernemers, onderwijsinstellingen, inwoners en andere gemeenten in de regio kun je stappen zetten. Dat werd duidelijk aan de hand van het inspirerende voorbeeld van het Upcyclecentrum in Almere, waarin de gemeente met ondernemers en met inwoners werkt aan circulariteit en innovatie.

Ook vanuit bedrijven is behoefte aan samenwerking met gemeenten, zo bleek uit een interview met Hans Geels, algemeen directeur van Dille & Kamille. Het onderwijs kan, samen met overheden, bijdragen aan de ontwikkeling van een circulaire mindset bij kinderen om ze voor te bereiden op de toekomst, zoals bijvoorbeeld gebeurt binnen Circulair Friesland. Dat is een actief en open netwerk van circulaire voorlopers, waaronder alle Friese overheden en grote kennisinstellingen.

Quickscan circulaire economie

SME helpt gemeenten om concrete stappen te zetten op het gebied van circulaire economie. Zo kunnen we de stand van zaken in beeld brengen door middel van een Quickscan circulaire economie of helpen bij het opstellen van circulair beleid. Tijdens het webinar werd een Quickscan circulaire economie verloot onder de aanwezige gemeenten. Deze is gewonnen door de gemeente Vijfheerenlanden. Gefeliciteerd!

Met een Quickscan brengen we in beeld wat er al gebeurt binnen een gemeente en onderzoeken we waar kansen liggen. De focus ligt daarbij op de voorwaarden waaraan voldaan moet zijn om een circulaire economie aan te jagen. Daarmee is de Quickscan een goed startpunt om vervolgens je circulaire beleid te ontwikkelen.

Interesse?

Heb je interesse in een Quickscan circulaire economie of in advies bij het opstellen van circulair beleid? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk de opname van ons webinar

 

Meer weten?

Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

LisaLisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.