banner overig

De gemeente Vijheerenlanden heeft veel ambitie op het gebied van circulaire economie en er zijn al veel ideeën en plannen om daar invulling aan te geven. Om echt stappen te maken is het belangrijk de plannen concreet te maken en prioriteiten te stellen, zeker gezien het beperkte budget. Dat bleek uit een Quickscan Circulaire Economie die SME in samenwerking met de gemeente uitvoerde.

"Met de Quickscan Circulaire Economie heeft SMEQuickscan circulaire economie snel in beeld gebracht wat de stand van zaken van de circulaire economie in Vijfheerenlanden is. Het is een mooi resultaat met een helder overzicht van circulaire kansen voor de gemeente Vijfheerenlanden." 

Marijn Bruurs -Beleidsadviseur Circulaire Economie Vijfheerenlanden

Vijfheerenlanden heeft de landelijke ambitie onderschreven om in 2030 50% circulair te zijn en in 2050 100% circulair. Om de omschakeling naar een meer circulaire economie te versnellen, wil de gemeente Vijfheerenlanden zelf circulair gaan werken, maar ook in samenwerking met de samenleving de transitie naar een circulaire economie op gang brengen. De Quickscan Circulaire Economie die wij voor de gemeente Vijfheerenlanden uitvoerde helpt de gemeente om de stand van zaken én concrete circulaire kansen in beeld te brengen. Zo draagt de Quickscan bij aan het op te stellen beleidsplan circulaire economie van de gemeente.

Circulaire kansen voor Vijfheerenlanden

We zien dat circulaire economie een opkomend thema is in veel gemeenten, dat meestal nog in de kinderschoenen staat. Met een Quickscan onderzoeken we op een systematische manier verschillende deelonderwerpen van de circulaire economie die voor een gemeente van belang zijn. Denk aan de eigen gemeentelijke organisatie, het inkoopbeleid, afvalbeleid, circulaire gebouwen,  communicatie en educatie. Binnen die deelonderwerpen kijken we naar de verschillende rollen die je als gemeente kan spelen, zoals afnemer van circulaire producten, aanjager, inzamelaar en aanbieder van afval, en afstemmer.

 Uit de Quickscan blijkt dat Vijfheerenlanden voor loopt op veel andere gemeenten: zo is er binnen de ambtelijke organisatie al menskracht beschikbaar om de circulaire economie van de grond te krijgen.  Een belangrijke uitdaging ligt nog in het breed borgen van circulariteit binnen de gemeentelijke organisatie van Vijheerenlanden, zodat het integraal onderdeel wordt van de planvorming en uitvoering van verschillende teams en afdelingen van de gemeente. Op die manier kan de gemeente zelf het goede voorbeeld geven.

Een andere kans die naar voren komt, is het omvormen van de huidige afvalbrengstations in Vianen en Leerdam tot circulaire broedplaatsen, waarin circulaire initiatieven ook zichtbaar worden gemaakt. In zo’n circulaire broedplaats kan tevens de link worden gelegd met sociaal beleid en met educatie.

De Quickscan Circulaire Economie

Ben je ook bezig met het thema circulaire economie binnen jouw gemeente en wil je weten welke kansen er voor jou liggen om de circulaire economie op gang te brengen? Dan is de Quickscan Circulaire Economie een goed startpunt. Wij vertellen je er graag meer over! Neem vrijblijvend contact met ons op of kijk ons webinar ‘Circulaire economie voor gemeenten' terug. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer weten?

Jurgen

Jurgen Broeders

 (030) 635 89 07

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Fbiodiversiteit_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
05 okt 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: inwoners en…

Beleid & proces
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fklimaatadaptatie_gemeenten.jpg&w=321&h=193&zc=1
26 mei 2021 door Frans

10 tips voor gemeenten: klimaatadaptatie

Beleid & proces
Energiebesparing in RES
21 mei 2021 door Hak

Energietransitie begint bij…