banner overig

 

 

De Student Energy Race gaat vanaf 1 november weer van start. Verspreidt over acht steden, gaan 24 studentenhuizen de strijd aan om de hoogste procentuele energiebesparing te realiseren. Het is de zesde editie van de Student Energy Race, die SME Advies in opdracht van studentenhuisvester DUWO organiseert. Dit jaar doen voor het eerst ook andere corporaties mee. Een verstandige zet, nu het eerder deze week uitgekomen regeerakkoord van Rutte III ook de druk voor een duurzamere huursector opvoert.

Elk huis krijgt naast een stedelijke aftrap met pizza, ook een ‘Energy Workshop’ bij hen thuis aan de keukentafel. We geven ze tips&tricks waarmee ze de verschillende prijzen (zie kader) tijdens de race in de wacht kunnen slepen.

Wist je bijvoorbeeld dat het gemiddeld zo’n 50 tot 70 euro per jaar kan schelen wanneer je een uur voordat je naar bed gaat alvast de verwarming op de nachttemperatuur (gemiddeld 14 a 15 graden) zet? Of dat het verlagen van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten naar 5 minuten per dag, zo’n 14.600 liter water bespaard? Tel de kosten voor de opwarming daarbij op, en je komt al snel op een besparing van 80 euro per jaar.

De Student Energy Race 2017 - 2018 duurt 5 maanden van 1 november tot 30 maart. Elke maand winnen de drie huizen met de relatief grootste energiebesparingen een maandprijs. Deze wordt door hun beheerder vanuit de betrokken coöperatie bedacht en uitgereikt. (zie hieronder waar een huis uit Deventer van droomt). Het huis dat gemiddeld over de gehele vijf maanden het meest bespaart, wint de hoofdprijs. Daarnaast is er nog een prijs voor het huis dat aan de hand van haar energierekening aantoont op de kleinste voetafdruk te leven.

2017 10 24 studentenhuizen strijden om laagste energierekening

Twee van de vier studenten in een deelnemend huis in Deventer en hun beheerder. Hun ideale maandprijs: vier treintickets naar Berlijn! Succes!!

De tips die we ze meegeven gaan vrijwel allemaal over gedrag. Natuurlijk moedigen we de studenten en beheerders van de panden aan om een tochtstrip aan te brengen en een lekkende doucheslang te vervangen. Maar uit 5 jaar student energie race blijkt dat de studenten bijna 30% besparen door simpelweg de dagelijkse dingen net even iets anders te doen.

Tijdens de workshops ontvangen de studenten een ‘Energy Box’ met een aantal handige gadgets voor de Race waaronder ledlampen, een schakelstekker, maar ook een knijpkat en rekenmachine die op waterenergie werkt. Via de website van Slimme Meter Portal, kunnen de deelnemers hun energieverbruik nagenoeg live inzien. Op grond van deze data baseert een onafhankelijke jury welk huis de hoogste procentuele besparing per maand en over de gehele Race haalt, en daarmee in aanmerking komt voor een prijs. Vorig jaar won de Bursestraat 53-61 in Deventer met een besparing van 42%. Zij kregen een zeer energiezuinige koelkast. De Wagenstraat 185 b in Den Haag realiseerde de hoogste besparing per persoon, maar liefst € 223,-. En het leukste is dat we inmiddels weten dat deelnemende huizen hun goede gedrag vaak voortzetten. We blijven de huizen monitoren. De blijvende gemiddelde besparing van de huizen is 29%.

 

 

Meer weten?

ImkeNeem contact met mij op.

Imke Tegels
(030) 635 89 15
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.