banner overig

Zoals we eerder schreven stijgen de energieprijzen dit jaar. Als woningcorporatie wil je graag voor je huurders betaalbare woonlasten realiseren. Daar hoort dan ook een betaalbare energierekening bij. Steeds meer corporaties besteden naast maatregelen in het gebouw ook aandacht aan gedrag.

Een van de moeilijkste doelgroepen om te motiveren om zuiniger om te gaan met energie, zijn misschien wel studenten. Studenten zijn relatief veel thuis en daardoor grootverbruikers van energie. Bovendien zitten de kosten voor hun gas en elektra vaak bij de huurprijs inbegrepen of krijgt elke huisgenoot aan het eind van het jaar hetzelfde bedrag terug, waardoor ze zich minder verantwoordelijk voelen om energie te besparen. Bij SME hebben we veel ervaring in het bereiken van verschillende doelgroepen, zelfs studenten!

12x Goed bezig

Bij het project 12x Goed bezig geven we studenten iedere maand informatie én een bijbehorend cadeautje. Met de cadeautjes maken we van energie besparen een feestje. Dit sluit aan bij het wederkerigheidsprincipe van Cialdini: als je mensen iets geeft, zijn ze eerder geneigd iets terug te doen. Ook heeft het project een sociaal aspect: doordat de studenten zien dat hun huisgenoten maatregelen nemen om energie te besparen, zullen ze dat zelf ook doen en wordt er een nieuwe sociale norm neergezet. Ten slotte maken we het concreet: met de informatie en cadeautjes maken we inzichtelijk hoeveel geld een bepaald actie kost en hoeveel ze kunnen besparen door hun gedrag aan te passen. Het project is ontwikkeld in samenwerking met woningcorporatie Staedion en loopt sinds oktober 2018.     

2019 03 13 Kort koud en samen

Maar werkt het ook echt?

Na zes maanden was het tijd om te oogsten: de studenten die zes maanden lang een cadeautje hadden gekregen werden in februari gevraagd om deel te nemen aan een workshop, waarin ze alles leren over zuiniger omgaan met energie in huis. Bijna de helft van de deelnemende studenten kwam naar de workshop. Het was een gezellige avond en het was duidelijk dat de studenten geïnteresseerd en gemotiveerd waren. Onze adviseur Martha gaf de training en deelde veel tips met de studenten. Bijvoorbeeld over hoe je als student energie -en dus geld-  kunt besparen op het douchen. De gouden tip van Martha? Kort, koud en samen douchen. Daar moesten de studenten hard om lachen. Er werd hard gelachen om de samenvatting van de tips voor het douchen: kort, koud en samen. De studenten gaven aan het leuk te vinden om de cadeautjes te ontvangen en hier ook daadwerkelijk iets mee te doen. Zo werd het priklicht in de keuken (allemaal gloeilampen van 40 Watt) vervangen door ledlampen (allemaal 5 Watt). Ook het radiatorfolie werd enthousiast ontvangen. Alleen bij de spelletjes werd er even achter de oren gekrabd, want wat hebben die nou met energie besparen te maken? Gelukkig gaf de bijgevoegde informatie de oplossing: door bordspelletjes te spelen ben je even niet aan het computeren/instagrammen/gamen/Netflixen, waardoor je minder energie verbruikt.

2019 03 13 Kort koud en samen 2

En hoe gaat het nu verder?

De deelnemers van 12x Goed bezig krijgen nu nog zes maanden lang informatie en cadeautjes en dan is het project afgelopen. Maar dan zijn ze nog niet klaar: met het project zetten we een sociale norm neer. Doordat het studentenhuis nieuwe, besparende gewoontes heeft aangeleerd, zullen ze dit vasthouden en ook overbrengen op huisgenoten die na het project in het huis komen wonen. In ons eerdere project, de Student Energy Race, is namelijk gebleken dat deelnemende huizen zes jaar nadat ze meededen aan de race nog steeds 14% minder energie gebruiken dan voordat het huis begon met de Student Energy Race. En na 6 jaar mag je verwachten dat de meeste studenten toch wel uitgestudeerd zullen zijn. Een project zoals de Student Energy Race of 12x Goed Bezig zorgt dus voor een blijvende energiebesparing.

Wil je als woningcorporatie jouw studenten ook blijvend energie laten besparen? Neem dan contact met ons op!

 

Meer weten?

Imke

Imke Tegels

 (030) 635 89 15

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Communicatie
25 nov 2019 door Samantha

Communicatie over duurzaamheid? SME helpt!

Communicatie
02 dec 2019 door Jurgen

Gemeenten maken stappen in warmtetransitie,…

Communicatie
28 nov 2019 door Bregje

Burgerparticipatie en Citizen Science in het…