banner overig

Op 1 november is de achtste editie van de Student Energy Race van start gegaan. De komende vier maanden gaan 15 studentenhuizen uit Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Leiden en Delft de strijd aan tegen elkaar om de hoogste energiebesparing te behalen. SME staat aan de wieg van de Student Energy Race en verzorgde ook dit jaar weer de workshops bij elk deelnemend studentenhuis.

Achter elke voordeur wacht een andere verrassing, want studentenhuizen heb je in alle soorten en maten. In het ene huis wonen 45 bewoners; in het andere drie. Het ene huis is een monumentaal pand, met enkele beglazing; het andere is nieuwbouw, met serieuze isolatie. In het ene huis zetten de bewoners graag de bloemetjes buiten en staat de gang vol met halflege bierflesjes van vorige week; in het andere huis lopen de bewoners fulltime stage en zijn ze op zoek naar de ideale balans tussen werk en privé. Bij de Student Energy Race kom je het allemaal tegen. Wat de deelnemers gemeen hebben, is dat ze allemaal energie willen besparen.

2019 11 29 Student Energy Race 6

Geen wijzend vingertje

De insteek van SME was: we gaan je niet vertellen wat je wel of niet moet doen, maar we willen je uitleggen wat je verbruikt, hoe je verbruik is opgebouwd en welke consequenties dat heeft voor je energierekening. Zo kun je zelf kiezen op welke fronten je wil besparen. Of je huisgenoten kiezen dit voor je, zo bleek bij een workshop in Amsterdam. Tijdens de workshop bespraken we hoeveel douchen kost en dat ze gezamenlijk de rekening betalen, dus ook voor de lange douchers. Een afwezige huisgenoot bleek een beruchte lang doucher. Er werd direct bepaald dat zijn douchegedrag vanaf heden streng in de gaten gehouden zou worden. Toen desbetreffende huisgenoot halverwege de workshop nietsvermoedend binnenkwam, samen met zijn vriendin, werd hem medegedeeld: “Zeg ouwe, jij moet voortaan bij je vriendin gaan douchen,” waar zijn vriendin direct protest op aantekende.

Energie besparen verrassend leuk

Er kwamen meer hardnekkige gewoonten aan de orde. Zo waren er enkele deelnemers die van zichzelf zeiden al erg oplettend te zijn, maar die wel alle lichten in hun slaapkamer aan hadden gelaten en de verwarming aan met de kamerdeur open, gedurende de anderhalf uur durende workshop elders in huis. Op andere plekken waren de huisgenoten gewend allemaal hun eigen koelkast op de kamer te hebben, zelfs wanneer ze de keuken samen deelden. Verder gold voor veel gemeenschappelijke ruimtes dat niemand zich er echt verantwoordelijk voor voelde. Zo hebben we op een heel praktische manier gekeken naar het bestaande gedrag in de deelnemende huizen. Aan het einde verbaasde menig deelnemer zich erover hoeveel ze eigenlijk hadden geleerd en ook, dat energie besparen eigenlijk “verrassend leuk” is.

Meer weten?

De wedstrijd is inmiddels in volle gang. Wil je ook weten hoe de huizen er voor staan? Neem eens een kijkje op www.studentenergyrace.nl. Vanuit SME zijn we blij dat de deelnemers zou enthousiast van start zijn gegaan na de workshop en is heel benieuwd hoe deze editie zal eindigen.

Benieuwd naar het werk van SME? Hier kun je meer lezen over energy battles van SME. Verder heeft SME nog meer projecten om studenten te enthousiasmeren voor energie besparing, zoals het project 12x Goed Bezig. Neem gerust contact met ons op om eens te praten over de mogelijkheden.

Meer weten?

Lisa

Lisa Kouwenberg

 (030) 635 89 01

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2FRREW-subsidie.jpg&w=321&h=193&zc=1
21 juni 2021 door Lisa

Hoe motiveer je bewoners tot het gebruik van…

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2Fvoordelen_van_energiecoaches.jpg&w=321&h=193&zc=1
17 mei 2021 door Lisa

De voordelen van energiecoaches

Bewoners & gedrag
/modules/mod_raxo_allmode/tools/tb.php?src=%2Fimages%2Factueel%2F2021%2FAardgasvrije_wijken.jpg&w=321&h=193&zc=1
11 feb 2021 door Imke

Imke Tegels over haar rol in de transitie…